Asiantuntija listaa: Näillä seitsemällä keinolla Trump yritti horjuttaa demokratiaa ja vaalien tulosta: "Se tuli aika näkyväksi"

8:01
Näillä keinoin Trump yritti horjuttaa demokratiaa.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala on tutkinut Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpin vaalivilppikampanjaa eli sitä, kuinka Trump yritti horjuttaa presidentinvaalien tulosta.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Annala kertoo, että Trump käytti kampanjassaan jopa seitsemää erilaista menetelmää.

Kuusi niistä oli Annalan mukaan keskitetty 10 kuukauden mittaiseksi kampanjaksi, jossa eri menetelmät tukivat toisiaan.

Ensimmäisenä hän mainitsee tahallisen väärän tiedon levittämisen.

– Se tuli aika lailla näkyväksi kaikille Twitterin kautta. Trump puhui tästä, että postiäänestys on epäluotettavaa, vaikka siihen ei ollut perusteita, Annala sanoo ja tähdentää, että kyse oli hyvin järjestelmällisestä toiminnasta, jolla pyrittiin nimenomaan vaikuttamaan äänestämiseen.

Muina asioina hän listaa äänestämisen vaikeuttamisen oikeusjuttujen kautta, väkivallalla tai sen uhalla pelottelun, joka kulminoitui Capitoliin tehtyyn rynnäkköön loppiaisena, sekä puolueen sisäisen painostamisen.

– Sitten oli tämmöistä valtion instituutioita vastaan hyökkäämistä. Esimerkiksi oikeuslaitos, joka yleensä on pysynyt politiikasta ulkopuolella tai oikeusministeriökin Yhdysvalloissa on yleensä aika epäpoliittinen, niin Trump yritti valjastaa sen osaksi tätä vaalikampanjaansa. Hän ei myöskään piitannut demokratian normeista, niin kuin hän ei ole piitannut muutenkaan. Se oli aika saumaton osa tätä muuta toimintaa, Annala jatkaa listaansa.

Seitsemättä menetelmää Trump käytti Annalan mukaan kampanjansa ulkopuolella.

– Ja sitten tämän 10 kuukauden kampanjan ulkopuolella on tietysti tämä, mistä hän sai ensimmäisen virkasyytteen. Eli yritys tehdä tällainen salaliitto vieraan vallan kanssa, jotta saisi siitä hyötyä ja mustamaalattua vastapuolta.

Katso artikkelissa olevalta videolta koko Uutisaamussa käyty keskustelu, millä keinoin Trump yritti horjuttaa demokratiaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja