Donald Trumpin ura politiikan parrasvaloissa on ohi, arvioivat asiantuntijat

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin asema on yhä hankala siitäkin huolimatta, että virkasyyte kaatui senaatissa lauantaina. STT:n haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että Trumpilla on edessään vielä oikeusjuttujen suo, joka voi viimein tahria Trumpin pitkään pitäneen teflon-pinnan.

Trumpia on syytetty muun muassa veropetoksista, seksuaalisesta ahdistelusta sekä vaalitulosten laskentaan liittyvästä painostuksesta Georgiassa. Myös virkasyytteen keskiössä olleet Washingtonin Capitol-kukkulan tapahtumat voivat vielä aiheuttaa Trumpille seuraamuksia siviili- tai rikostuomioistuimessa.

Väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta uskoo Trumpin uran politiikan keskiössä olevan ohi etenkin jos hänet todetaan syylliseksi jossakin lukuisista oikeudenkäynneistä. Trump ei enää nauti presidentillistä syytesuojaa, ja seuraukset saattavat olla sen mukaiset.

– Jos sieltä löytyy jotakin sellaista vakavaa, että hän saisi kunnon tuomion, kyllähän sekin heikentää hänen mahdollisuuksiaan asettua ehdolle yhtään missään, Kokko sanoo.

Trump tuskin palaa presidenttipeliin

Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola huomauttaa, että Trumpin lähitulevaisuus täyttyy aikaa vievistä ja kalliista oikeusprosesseista, jotka tuovat mukanaan myös runsaasti kielteistä julkisuutta.

Myös Trumpin hotelli- ja muilla bisneksillä voi olla edessään vastoinkäymisiä, kun hänen poliittisesta linjastaan ärsyyntyneet yritykset ja kuluttajat kaihtavat niiden käyttöä ja muuta yhteistyötä.

Kun tähän yhdistetään se, että Trumpilla ei ole pääsyä esimerkiksi aiemmin runsaasti käyttämäänsä Twitteriin, voi Trumpin olla vaikea toimia menestyksellisesti poliitikkona.

Aaltola ei pidäkään todennäköisenä, että Trumpia nähtäisiin ehdokkaana vuoden 2024 presidentinvaaleissa – ei etenkään, kun Trump täyttää kyseisenä vuonna jo 78 vuotta.

– Voi hyvin olla, että vuonna 2024 haetaan jo uusia tuulia ja halutaan uuden sukupolven ehdokkaita, Aaltola sanoo.

Politiikan takapiruksi?

Laakereilleen lepäämään Trump ei todennäköisesti tule jäämään. Esimerkiksi lausunnossaan virkasyytteen kaatumisen jälkeen Trump totesi, että tulevina kuukausina hänellä on paljon kerrottavaa. Jo aiemmin on spekuloitu, että Trump saattaisi olla perustamassa uutta puoluetta.

– Historiallinen, patrioottinen ja kaunis Amerikka suureksi jälleen -liikkeemme on vasta alussa, Trump sanoi. 

Väitöskirjatutkija Kokon mukaan kapinaan yllyttämisestä ja vallan väärinkäytöstä syytetylle Trumpille uuteen kampanjointiin lähteminen voi olla riski, eikä ole takeita siitä, mikä puolue hänet huolisi ehdokkaakseen. Mikäli Trump perustaisi oman puolueensa, tulisi se Kokon mukaan kaatumaan omaan mahdottomuuteensa.

– Hänen imagolleen ei oikein tällainen häviäminen sovi, joten se on aika epätodennäköistä, että hän sen patrioottipuolueen perustaisi ja lähtisi uskottavasti kampanjoimaan presidenttiydestä ja että hän voittaisi, Kokko toteaa.

Kokko pitää todennäköisempänä, että Trump ryhtyy politiikan taustavaikuttajaksi. Näin hän voisi tukea haluamiaan edustajia ja sitä kautta syrjäyttää omat vastustajansa.

– Kyllähän hänellä vähän tällainen kostomentaliteetti on näitä kohtaan, jotka nyt ovat hänen tuomitsemisensa puolesta äänestäneet, Kokko sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja