Demokraattiedustaja nosti siviilikanteet Donald Trumpia ja Rudy Giuliania vastaan – syyttää ex-presidenttiä niin sanotun Ku Klux Klan -lain rikkomiseesta

3:38
Video: Kongressiedustajat kertovat kauhunhetkistään Donald Trumpin kannattajien tunkeuduttua Kongressitaloon loppiaisena.

Yhdysvaltojen entistä presidenttiä Donald Trumpia ja hänen asianajajaansa Rudy Giuliania vastaan on nostettu siviilikanne loppiaisena tapahtuneesta kongressitalon hyökkäyksestä.

Kanteen nostivat kansalaisoikeusjärjestö NAACP sekä kongressin edustajainhuoneen demokraattiedustaja Bennie Thompson. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN sekä uutistoimisto AFP.

Kanteessa Trumpia ja Giuliania syytetään loppiaisen tapahtumien suunnittelemisesta yhdessä äärioikeistolaisten järjestöjen Oath Keepersien ja Proud Boysien kanssa.  Kanteen mukaan tämä rikkoi vanhaa Ku Klux Klan -lakina tunnettua lakia, joka kriminalisoi väkivaltaiset salaliitot.

Kanne nostettiin Trumpin toisen virkasyyteoikeudenkäynnin jälkimainingeissa. Yhdysvaltain edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta sen jälkeen, kun hänen kannattajansa olivat hyökänneet kongressirakennukseen tammikuun kuudentena. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana. Trump vapautettiin odotetusti syytteestä senaatin äänestyksessä myöhään lauantaina Suomen aikaa. 

Pelosi haluaa komission tutkimaan tapahtumia

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi ilmoitti tiistaina suunnitelmista perustaa komissio, joka tutkisi loppiaisena tapahtunutta kongressitalon hyökkäystä. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanavat CNN ja CNBC sekä AFP.

Puhemiehen mukaan ulkopuolisen ja riippumattoman komission perustaminen "kotimaisen terrorihyökkäyksen" tutkimiseksi on seuraava askel kansakunnan turvallisuuden suojaamiseksi.Pelosin mukaan komissio tutkisi myös muun muassa rauhanomaisen vallanvaihdon häiritsemistä. Lisäksi on määrä selvittää Capitolin poliisivoimien ja eri viranomaisten valmiutta sekä niiden toimintaa kongressitalon hyökkäyksen aikana.

Hyökkäys ja virkasyyte repivät republikaanipuoluetta

Kongressitalon hyökkäys ja Trumpin virkasyyte ovat jakaneet republikaanipuoluetta. Trumpiin turhautuneet entiset republikaanivirkamiehet ovat muun muassa suunnitelleet uuden puolueen perustamista.

Pelosin lisäksi myös useat republikaanit ovat sanoneet haluavansa riippumattoman tutkinnan kongressitalon valtausyrityksestä.Esimerkiksi Louisianaa edustava republikaanisenaattori Bill Cassidy kommentoi ABC Newsille, että asiasta tulisi tehdä "täydellinen tutkinta" ja Trump pitäisi asettaa vastuuseen.

Cassidy oli yksi niistä seitsemästä republikaanisenaattorista, jotka äänestivät Trumpin tuomitsemisen puolesta viikonloppuna senaatissa.

Demokraattien mukaan Trump yllytti loppiaisena tarkoituksella kannattajansa hyökkäämään kongressirakennukseen.Oikeusasiantuntijat ovat AFP:n mukaan arvioineet, että Trumpin tuomitseminen kapinan vuoksi olisi epätodennäköistä, sillä hänen lausuntonsa menisivät perustuslain ensimmäisen lisäyksen tarjoaman ilmausvapauden suojan alle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja