Asiantuntija kommentoi ruokavillityksiä:"Superfood kauppamiesten keksintöä"

Terveyttä ja pitkää ikää hyvällä ruokavaliolla 24:57

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen professori Raija Tahvosen mukaan terve, monipuolista ravintoa saava ihminen ei tarvitse D-vitamiinia lukuun ottamatta mitään lisäravinteita.

Genomisen ravitsemuksen professori Raija Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta kertoo, että terveellinen ja pitkäikäisyyttä tukeva ruokavalio on kasvisvoittoinen ja monipuolinen.

– Eli (terveellisin on) tämä uusien suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio, jossa perustassa on runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Suomalaisten pitäisi syödä etenkin enemmän kasviksia. Tahvosen mukaan uusien tutkimusten mukaan on myös tärkeää, että osa kasviksista olisi kypsentämättömiä.

– Vitamiineista folaatti on sellainen, joka tuhoutuu helposti prosessissa. Sitä on ilman muuta silloin enemmän, kun syödään kypsentämättömiä (kasviksia). Mahdollisesti (kypsentämättömissä kasviksissa) on myös hyödyllisiä mikrobeja, jotka täydentävät meidän suoliston mikrobistoa.

Superfood-nimikkeellä markkinoidaan yleensä sellaista ruokaa, jota pidetään erittäin ravinnepitoisena ja terveydelle hyödyllisenä. Tahvosen mukaan suomalaiset marjat ovat ehdottomasti superfoodia siinä missä eksoottisemmat, superfoodiksi usein nimitetyt marjat.

– Superfoodhan ei ole tieteellinen määritelmä, sehän on ihan kauppamiesten keksintöä keksintöä. Jokin gojimarja ja vastaavat, kyllä meidän puolukka ja mustikka pärjää vertailussa ihan hyvin.

Tahvosen mukaan ihminen tarvitsee useampia lisäravinteita vain silloin, jos ihmisen aineenvaihdunnassa on jonkinlaista häiriötä, esimerkiksi jokin imeytymishäiriö.

– Jos ajatellaan tavallista tervettä ihmistä, joka syö suositusten mukaista, terveellistä ruokaa, niin D-vitamiini on ainoa, jonka hän tarvitsee purkista, sanoo Tahvonen.

Kuinka paljon ihminen tarvitsee proteiinia, ja pärjääkö ihminen hyvin ilman lihaa? Katso Tahvosen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat