Jos mielii saada tarpeeksi rautaa ravinnostaan, tulee täysjyvävalmisteiden saantiin kiinnittää huomiota.
Toisin kuin moni suomalainen luulee, ei liha ole tärkein raudan lähde ravinnossamme.
Ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan vegaaneilla ei ole enempää anemiaa kuin lihaa syövillä sekasyöjillä, mutta heillä on pienemmät rautavarastot.
– Täysjyvävalmisteet ovat tärkein raudan lähteemme, ja ne sisältävät todella paljon rautaa, muistutti Fogelholm MTV Uutisten ja Tiedekulman Hyvä paha ruoka -tapahtumassa.
– Niiden rauta ei imeydy kovin hyvin, mutta kun syömme paljon C-vitamiinipitoisia ruokia täysjyvän lisäksi eli vihanneksia ja varsinkin hedelmiä, on riittävä raudan saanti taattu.
Syötkö tarpeeksi hedelmiä, marjoja ja vihanneksia päivittäin? Katso yllä olevalta videolta, miltä ravitsemussuositusten mukainen määrä todellisuudessa näyttää.
Lue myös: Professori tyrmää mielikuvan suomalaisten lihansyönnistä: "Osoittaa ihmisten historian tuntemattomuutta"
Ravitsemusgenetiikan dosentti Tiina Jääskeläinen muistuttaa, että erityisesti nuorten naisten tulisi kiinnittää huomiota täysjyväviljojen saantiin.
– Se on nuorilla naisilla aika vähäistä, ja riittävä raudan saanti on tärkeää muun muassa hedelmällisyyden kannalta.
– Kasvispitoisesti syövät voivat onnistua saamaan ravinnosta riittävästi rautaa, mutta täysjyväviljojen määrään tulee ehdottomasti kiinnittää huomiota, jotta siinä onnistuu.
Katso myös: Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy?
1:30:50