Asiantuntija: Hyvä hoivakoti on kodikas – "Ei ole suljettua ovea"

Hoivakodista oma koti 25:26

Osa ikäihmisistä ei voi asua enää kotonaan, jolloin yksi asumismahdollisuus on hoitokoti. Parhaassa tapauksessa hoitokoti tuntuu kodilta.

Ihmislähtöisyys on Helsingin yliopiston hyvinvointi- ja terveysyksikön päällikön Ulla Eloniemi-Sulkavan mukaan tärkeä osa hoitokotien viihtyvyyttä. Asukkaille ei tulisi tuottaa samanlaisia asioita, vaan toiminnan pitäisi perustua ihmisen omiin tarpeisiin.

– Räätälöity toiminta on ideaali tilanne, jossa yksittäinen ihminen tulee kuulluksi, Eloniemi-Sulkava kertoo Studio55.fi -lähetyksessä.

Hoitokotien ei tulisi Eloniemi-Sulkavan mukaan olla kodinomaisia, vaan kodikkaita. Paikan tulee tuntua kodilta. Kotiin liittyy vahvasti vapauden tunne ja itsemääräämisoikeus.

Hyvä hoitokoti on myös valoisa ja avara. Siellä pystyy kulkemaan vapaasti ja annettaan mahdollisuus toimia. Hyvässä hoitokodissa löytyy itseään kiinnostavaa tekemistä. Myös ulkoilu on Eloniemi-Sulkavan mukaan tärkeää.

– Tärkeä asia on se, että pääsee ulos vapaasti. Ei ole suljettua ovea, ettei pääse minnekään, vaan voi liikkua sisään ja ulos, Eloniemi-Sulkava kertoo.

Mikä ajaa iäkkään ihmisen usein pois kotoaan? Millainen vanhustenhoitotilanne on Suomessa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat