Analyytikko BBC:lle: Jolla on kuin Daavid Goljatia vastaan, menestys mahdollista

Suomalaisen Jolla-kännykkäyrityksen ensimmäiset Sailfish-käyttöjärjestelmää käyttävät puhelimet tulivat myyntiin pari päivää sitten.

Pienen, mutta sitäkin innokkaamman yrityksen menestyksen mahdollisuuksia on nyt puntaroitu tosissaan ulkomaita myöten.

Arvostettu teknologiasivusto The Verge laukoo melko tyrmääviä kommentteja Sailfish-käyttöjärjestelmän käytettävyydestä.

The Vergen mielestä Jolla-kännykän käyttöliittymä on rikkinäinen kokonaisuus, josta puuttuu intuitiivisuus. Sivusto on erityisen tympääntynyt käyttöliittymän sisältämiin lukuisiin erilaisiin pyyhkäisytoimintoihin. Sivuston mielestä Jollan käyttöliittymän opettelu on turhauttava kokemus.

Myös MTV Uutiset kiinnitti käyttötestissään huomiota siihen, että Jollan käyttö vaatii kilpailijoitaan enemmän totuttelua. Samalla kuitenkin huomioimme, että käyttöliittymä on aidosti omanlaisensa eikä olemassaolevien käyttöliittymien toisinto. Tässä mielessä erilaisuus voidaan nähdä myös valttina.

Samalla on syytä huomioida, että Sailfish käyttöliittymä ei ole vielä valmis, vaan Beta-vaiheessa ja sen kehittäminen jatkuu. Mikäli siis olet etsimässä mahdollisimman valmista ja varmatoimista käyttöliittymää, niin tätä Jolla ei vielä tarjoa. Kyse on enemmänkin järjestelmän potentiaalista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema CCS Insightin analyytikko ottaa juuri tämän potentiaalin huomioon pohtiessaan Jollan mahdollisuuksia kännykkämarkkinoilla.

CCS Insightin mukaan loppukesällä maailmanlaajuisesti toimitetuista kännyköistä peräti 81 prosenttia käytti Googlen Android-järjestelmää. Applen iOS:n osuus oli 13 prosenttia. Blackberryn, Microsoftin ja Mozillan osuudet jäivät vaatimattomiksi.

Analyytikko Geoff Blaberin mielestä Jollan strategia saattaa toimia, vaikka alkuun voikin vaikuttaa siltä, että yritys on mahdottoman haasteen edessä pyrkiessään ujuttautumaan markkinoille.

-Tätä on helppo luonnehtia Daavidin ja Goljatin kamppailuksi. Mutta tosiasia on, että jos Jolla pystyy pitämään yllä kilpailukykyisen kustannusrakenteen, niin yrityksellä on jo innokas käyttäjäkunta. Tämä saattaa osoittautua menestyksekkääksi, toteaa Blaber.

Blaber pohtii, että Jollan pitkän tähtäimen strategia on kehittää sellainen käyttöjärjestelmä, jota voidaan lisensoida toisille laitevalmistajille.

-Tämä on se haaste. Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että Android-järjestelmä on hallitsevassa asemassa. Jollan täytyy todistaa, että heidän ohjelmistonsa on toimiva ja kilpailukykyinen.

Lue myös:

    Uusimmat