Asianajaja: Aleksanteri Kivimäki haluaa valittaa Vastaamo-tuomiosta

Vastaamon tietomurrosta tuomio – Aleksanteri Kivimäki yli kuudeksi vuodeksi vankeuteen 7:38

Kivimäki tuomittiin aiemmin tällä viikolla yli kuuden vuoden vankeuteen.

Vastaamo-jutussa yli kuuden vuoden vankeuteen tuomittu Aleksanteri Kivimäki haluaa valittaa käräjätuomiostaan hovioikeuteen. Asiasta kertoi perjantaina STT:lle Kivimäen asianajaja Peter Jaari.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Kivimäen, 26, vappuaattona kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen. Tuomio tuli törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä, yli 9  200 törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, lähes 21 000 törkeän kiristyksen yrityksestä ja 20 törkeästä kiristyksestä. Hänet määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Jaari kertoi tavanneensa Kivimäen torstaina vankilassa ja käyneensä läpi käräjätuomiota hänen kanssaan. Jaarin mukaan Kivimäki ei ymmärrä käräjäoikeuden ratkaisua.

–  Hän katsoo, että se ei vastaa totuutta, Jaari sanoi STT:lle.

"Aiheuttanut suurta kärsimystä"

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietojärjestelmä murrettiin ja potilastietokanta kopioitiin marraskuussa 2018. Myöhemmin yhtiötä ja sen asiakkaita kiristettiin ja asiakkaiden erittäin arkaluonteisia tietoja levitettiin verkossa.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että Kivimäki tunkeutui oikeudettomasti Vastaamon tietojärjestelmään ja latasi sieltä potilastietokannan käyttöönsä.

– Kivimäki on julkaissut internetissä yhteensä noin 33  000 Vastaamon potilastietokannassa olleen henkilön tiedot kolmessa eri erässä. Hän on aiheuttanut rikoksellaan suurta kärsimystä ja erityisen suurta vahinkoa, koska tiedot ovat olleet erityisen arkaluonteisia, tuomiossa sanottiin.

Syyttäjät vaativat Kivimäelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta, joka olisi ollut rikosten enimmäisrangaistus. Oikeus otti lieventämisperusteena huomioon sen, että Kivimäki oli ryhtynyt oikeudenkäynnin aikana sopimaan ehdollisista sovinnoista tuhansien korvausvaatimuksia esittäneiden asianomistajien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat