Mainos

Asemasta asunto Ellenille: kuvioitu tekstiilimatto juhlasaliin

Keväällä saatiin kylpyhuone ja keittiö valmiiksi ja rakennuksen toinen pää siihen kuntoon, että pystyttiin asettumaan taloksi. Alkukesästä Ellen veti vähän henkeä ja piti vapaata myös rakentamisesta, mutta heti heinäkuussa remontti jatkui pakaasihuoneen kunnostamisella ja jatkui edelleen juhlasalin puolelle. Reiskalle ja Arillekin on ehditty miettiä kaikenlaista sopivaa askaretta.

Pakaasihuonetta voisi sanoa tyttömäiseksi, mutta vaikutelma syntyy myös siitä, että Ellen on noudattanut tunnontarkasti vanhoja menetelmiä ja käyttänyt mahdollisuuksien mukaan uudelleen alkuperäiset materiaalit:

– Säilytin vanhat paneelit, vaikka ne ovatkin suoraan sanottuna vähän rumia, Ellen sanoo.

Kokolattiamatto pehmentää akustiikkaa

Hirret pinkopahvitettiin ja tapetoitiin samalla tavalla kuin alun perinkin oli tehty. Oven yläreunan puukaari oli joskus levytetty piiloon jostain kummallisesta syystä. Nyt levytys purettiin ja silmää hivelevän kaunis muoto saatiin esiin.

Juhlasalin lattian kohdalla perinteistä kaavaa ei kuitenkaan noudatettu. Betonilaatan päälle oli ehditty levittää sadan vuoden aikana jos jonkinlaista päällystettä – kaikki historialliset kerrostumat revittiin pois, kunnes jäljelle jäi paljas betonipinta. Ellen halusi lattiaan pehmeän pinnan. Muualla talossa pohjana on puulattia. Ratkaisuksi valittiin kokolattiamatto, joka mukavuutensa lisäksi pehmentää ison, korkean huoneen akustiikkaa.

– Aluksi tarinat 1970-luvun kokolattiamatoista arveluttivat, Ellen myöntää.

– Pölyisiksi allergianaiheuttajiksi niitä moitittiin, mahdottomiksi pitää puhtaana. Kun lähdin tutkimaan asiaa, kävi pian selväksi, että tämän päivän kokolattiamatto on aivan eri asia. Valmistusmenetelmät ja materiaalit ovat muuttuneet täysin. Se on helppo pitää puhtaana ja pesuakin tarvitaan vain joka toinen vuosi.

Leikkaus ja sommittelu vaatii taitoa ja kokemusta

Nykyään puhutaankin mieluummin tekstiilimatoista. Niitä valmistetaan kolmella päämenetelmällä. Ellenin valitsemassa on käytetty näistä puhtainta ja edistyksellisintä. Matto on tehty tuftaamalla, tekstiili on kiinnitetty ensin välipohjaan ja tämä edelleen pohjalateksiin.

– Halusin välttämättä sen lateksiin, sillä se tasoittaa lattian ja tuntuu jalkapohjaan miellyttävältä pehmeältä ja lämpimältä.

Vaikka Ellen on tehnyt remontistaan todella paljon itse, tämän homman hän jätti suosiolla ammattimiehille. Suurikuvioisen maton leikkaaminen ja sovittelu paikalleen on raskasta ja vaativaa työtä ja kun huone on lähes kahdeksan metrin levyinen, neljän metrin levyiset matot on tasattava kuvioon. Rullien reunat pantiin päällekkäin, haettiin kuvio tarkasti kohdalleen ja vedettiin voimakkain ottein veitsellä molempien mattokerrosten läpi. Lopputuloksesta ei saumaa paljain silmin erota.

Matto liimataan tiukasti lattiaan. Muuten se liikkuisi kävellessä ja huoneen reunoille syntyisi ajan mittaan poimu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.