Mainos

Artisti Darude kirjoitti 8-vuotiaan isänä väkevän tekstin pelien vaaroista – tuhannet vanhemmat samaistuivat: "Jokaisen pitää lukea tämä"

7:52

Sandstorm-hitistä tunnettu Darude eli Ville Virtanen on ottanut Facebook-tilillään vahvasti kantaa esimerkiksi sosiaaliseen mediaan ja videopeleihin liittyen.

Katso videolta, mitä lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoo väkivaltapelien vaikutuksista.

Virtanen toteaa tekstissään, ettei kahdeksanvuotiaan kuulu pelata väkivaltaisia pelejä, "joissa snaipataan, teurastetaan tai vaikka teilataan autolla ihmisiä".

Hän myös huomauttaa, ettei lapsi ole valmis käsittelemään sosiaalisen median ongelmia tai osaa varoa esimerkiksi pedofiilejä.

Päivitys on kerännyt runsaasti huomiota ja tuhansia jakoja sosiaalisessa mediassa.

Päivityksen alle on kirjoitettu lukuisia tekstiä ylistäviä kommentteja. Monet ovat iloisia siitä, etteivät olekaan ainoita "hirviövanhempia", jotka rajoittavat peli- ja ruutuaikaa.

Lisäksi tekstiä kehutaan hyvin jäsennellyksi ja sellaiseksi, joka pitäisi jokaisen vanhemman lukea.

Pojan ruutuaika on rajoitettu

Virtanen, itsekin kahdeksanvuotiaan lapsen isä, kertoo idean kirjoitukseen tulleen aiheeseen perehtymisestä mutta myös omasta perhe-elämästä.

Päivityksen mukaan hänen poikansa on ahdistunut ja kysellyt esimerkiksi tappajaklovneista näkemänsä kauhuelokuvan takia.

– Rajoitamme teknologian käyttöä tosi paljon. Poika ei katso viikolla juurikaan telkkaria. Viikonloppuna on kumpanakin päivänä tunti joko älypuhelin- tai Xbox-aikaa, Virtanen kertoo.

– Ongelmia tuottaa se, että kaikissa perheissä asia ei ole näin tiukasti säädelty, Virtanen sanoo.

Jos lapsi saa käyttää vaikkapa älypuhelinta täysin ilman valvontaa, voi hän Virtasen mukaan törmätä monenlaiseen häiritsevään sisältöön. Ongelmana on myös kiusaaminen.

Virtanen korostaa, ettei ole alan ammattilainen tai kaikkitietävä isä. Hän peräänkuuluttaakin järkevää keskustelua älyteknologian vaaroista.

– Iso osa vanhemmista ei varmasti ole välinpitämättömiä, mutta he eivät ehkä tiedä, minkälaista sisältöä eri palveluissa on, Virtanen toteaa.

"En ole totaalikieltämässä mitään"

Virtanen toivoo, etteivät vanhemmat pelkää liikaa myös muiden perheiden lapsien valvomista.

– Peräänkuulutan vähän sellaista, mikä on osin hävinnyt ainakin kaupungeissa, ettei uskalleta katsoa toisten lasten perään tai puuttua mihinkään, Virtanen linjaa.

– Olen itse pienestä paikasta. Jos kylillä jotain sattui, kotiin mennessä vanhemmat jo tiesivät, ennen kuin itse edes kertoi.

Maailmankuulu DJ jakaa myös huoltaan siitä, että moni lapsi on addiktoitunut älyteknologiaan tai videopeleihin.

– Kysymys ei ole siitä, että Virtanen jeesustelee väkivaltapeleistä. Kaikissa peleissä on elementtejä, jotka voivat addiktoida. En ole totaalikieltämässä mitään, vaan asioista pitää pystyä puhumaan lasten kanssa, Virtanen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.