Ärsyttävä tapa syynissä: Jopa joka neljäs autoilija ei käytä vilkkua

Liikenneturva muistuttaa, että kuljettaja on velvollinen kertomaan kääntymisaikeistaan näyttämällä vilkkua.

Lain mukaan suuntamerkkiä tulee näyttää aina, kun ajoneuvoa siirretään sivusuunnassa – kuten kääntyessä, kaistanvaihdon yhteydessä tai tien reunasta liikkeelle lähtiessä.  Liikenneturvan tekemien seurantojen mukaan kuitenkin vain kolme neljästä näyttää vilkuttaa kääntyessään.

– Kukaan ei kulje liikenteessä yksin. Käyttämällä vilkkua kuljettaja antaa muille liikkujille aikaa ja tilaa toimia yllättävissäkin tilanteissa. Kun suuntamerkki laitetaan päälle hyvissä ajoin, voivat muut ennakoida liikennetilanteen paremmin ja välttää esimerkiksi turhaa jarruttelua, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen korostaa.

– Kelien huonontuessa on entistä tärkeämpää ilmaista omat aikeet riittävän ajoissa muille.

”Kannattaa ottaa tavaksi”

Jos ajatukset ovat jouluostoksissa tai huomio kiinnittynyt liikennetilanteen sijasta vaikka kännykkään, voi vilkuttaminen helposti unohtua tai jäädä viime tinkaan. Jotkut voivat myös ajatella, että vilkun näyttäminen esimerkiksi kaistaa vaihdettaessa on puoliautiolla tieosuudella täysin turhaa.

– Suuntamerkin näyttäminen kannattaa ottaa tavaksi aina, vaikka tien päällä ei toisia ajoneuvoja havaitsisikaan. On muistettava, että vilkun viesti on tarpeellinen myös kevyen liikenteen väylän käyttäjille, Nieminen muistuttaa.

Suuntamerkki on annettava hyvissä ajoin ennen ajoneuvon kääntämistä. Vilkun näyttäminen ei kuitenkaan vapauta kuljettajaa velvollisuudesta varmistaa kääntymisen turvallisuus. Vilkuttamisen lisäksi kuljettaja kertoo kääntymisaikeistaan hidastamalla nopeutta ajoissa, jarruvaloilla, valitsemalla sopivan ajolinjan sekä tarpeen mukaan myös katsekontaktilla.

Liikenneturvan seurannoissa tarkkailtiin, käyttikö kuljettaja suuntamerkkiä kääntyessään vai ei. Kuljettajan tulkitaan antaneen suuntamerkin, vaikka se ei tapahtuisikaan hyvissä ajoin ennen kääntymistä.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat