Arpajaishallinto yritti puuttua terrorismiepäiltyjen rahankeräykseen – syyttäjä antoi anteeksi

Poliisihallituksen arpajaishallinto yritti puuttua avustusjärjestön luvattomaan rahankeräykseen vuonna 2013. Esitutkinta kuitenkin lopetettiin syyttäjän päätöksellä.

Northern Relief -avustusjärjestön perustajat ovat nykyään epäiltyinä keskusrikospoliisin terrorismitutkinnassa. Avustusyhdistyksen varat on puolestaan jäädytetty terrorismin torjumiseksi säädetyn lain nojalla. 

Poliisihallituksen arpajaishallinto teki aikanaan tutkintapyynnön Helsingin poliisille, koska Northern Reliefillä ei ollut rahankeräyslupaa.

Poliisi käynnistikin syksyllä 2013 tutkinnan epäillystä rahankeräysrikoksesta. Puolisen vuotta myöhemmin syyttäjä teki tutkinnajohtajan esityksestä päätöksen lopettaa tutkinta.

"Anteeksiannettava väärinkäsitys"

Syyttäjän päätöksessä todetaan, että vaikka kerättyjä varoja oli suhteellisen paljon, niiden joutumisesta muuhun kuin avustustarkoitukseen ei ole näyttöä. Lisäksi syyttäjä katsoi, että asianosaiset olivat saattaneet käsittää rahankeruuta koskevan lain sisältöä väärin “anteeksiannettavissa määrin”.

Syyttäjä Jaakko Tapala kommentoi, että hänen käsityksensä mukaan miesten tarkoitus oli hoitaa yhdistyksen toiminta kuntoon ja hankkia tarvittaessa asianmukaiset luvat.

Tapala totesi eilen MTV Uutisille olevansa yllättynyt tiedosta, että kyseisen jutun epäillyt ovat nyt epäiltyinä terrorismirikoksista. 

"Näimme hädän Syyriassa" 

Terrorismirikoksista nykyään epäillyt miehet perustivat Northern Reliefin helmikuussa 2013. Yhdistys kertoo toimittavansa apua Syyrian sodan uhreille.

– Kävimme Syyriassa marraskuussa 2012 ja näimme hädän ja päätimme perustaa yhdistyksen näiden sodan uhrien auttamiseksi, yhdistyksen puheenjohtaja kertoi reilu vuosi sitten epäiltyä rahankeräysrikosta koskeneessa poliisikuulustelussa.

Rahankeräysluvan puuttumista mies selitti väärinkäsityksellä.

– Luulimme, että sitä tarvitaan vain kadulla tapahtuvaan keräykseen, hän totesi poliisikuulustelussa.

Epäillyn avustaja: Toiminta ollut sitä mitä pitikin

Tutkintamateriaalista selviää, että yhdistys oli puolen vuoden aikana kerännyt 7000 euroa. Summa koostuu yksittäisten henkilöiden antamista keskimäärin muutamien kymmenien eurojen lahjoituksista.

– Olemme vieneet sinne vaatteita ja leluja, joita olemme saaneet firmoilta. Sitten olemme ostaneet rahalla generaattoreita, peittoja, vaatteita, leluja, ensiaputarvikkeita, makeisia, joita olemme saaneet myös firmoilta ja yksityisiltä lahjoittajilta. Näitä olemme toimittaneet pakolaisleireille, mies kertoi kuulusteluissa.

Tutkintavankeudessa istuvan yhdistyksen puheenjohtajan avustaja Olli Piipponen kertoo päämiehensä kiistävän kaikki rikosepäilyt.

– Avustusyhdistyksen toiminta on ollut sellaista humanitäärista toimintaa, mitä on ilmoitettukin, Piipponen toteaa.

Avustusyhdistyksen toiminta on yksi poliisin mielenkiinnon kohteista terrorismitutkinnassa.

Epäileekö poliisi nyt, että Northern Reliefin keräämiä varoja olisi käytetty terrorismin tukemiseen? 

– Emme kommentoi tätä asiaa millään tavalla, sanoo terrorismijutun tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja