Mainos

Arhinmäki: Työttömät maksavat enemmän veroja kuin miljoonaosinkoja tienaavat

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvostelee kovin sanoin Suomen verotusta. 

Vasemmistoliitto ehdottaa vaaliohjelmassaan yhtä verojärjestelmää, jossa ansio- ja pääomatuloja verotettaisiin samalla tavalla progressiivisesti.

– Pääomaverotus on lähestulkoon tasaverotus ja osinkotuloverotuksessa on paljon helpotuksia. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa työttömät ja eläkeläiset suhteessa tuloihinsa maksavat huomattavasti enemmän veroja kuin miljoonatuloja, pääomatuloja tai osinkoveroja, tienaavat. 

"Veroprogressio oikeudenmukaista"

MTV:n Huomenta Suomen puolueaamussa vierailleen Arhinmäen mukaan on oikeudenmukaista, että suurista osingoista maksetaan myös kohtuullisesti veroja.

– Mielestäni olisi reilua, että ansioita verottettaisiin saman taulukon mukaan riippumatta siitä, tulevatko ne palkasta tai eläkkeestä, työttömyyskorvauksesta tai vaikkapa osingoista. Jos olisi pieniä pääomatuloja, niissä olisi nykyistä pienempi verotus ja suurilla olisi nykyistä korkeampi. 

Pääomavero on nykyään 30-33 prosenttia. Arhinmäen mukaan sitä on varaa kiristää reippaastikin, samalla progressiivisella taulukolla kuin palkkatulojakin.

– Miksi isoja pääomatuloja pitäisi verottaa kevyemmin kuin kovalla kovalla työllä tehtyjä tuloja. Se tarkoittaisi sitä, että pääomavero nousisi 50 prosentin tienoille suurimmillaan, ihan samalla tavalla kuin palkansaajillakin. Pienissä pääomatuloissa taas verotus selvästi kevenee. 

Äänestys

Pitäisikö pääomatulojakin verottaa progressiivisesti?

Kyllä

Ei

Pitäisikö pääomatulojakin verottaa progressiivisesti?

Kyllä 68%

Ei 32%

68%
32%
ääniä 7568 kpl

Verorahoille löytyy vastinetta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ei usko, että pääomaverojen kiristäminen karkottaisi rahakkaita Suomesta. Hän ei usko, että kovinkaan moni ottaisi mallia Ruotsiin karanneesta Björn Wahlroosista.

– Björn Wahlroos on pelkkä veropopulisti. En usko päivääkään että hän verotuksen takia muutti Ruotsiin. Luulen, että Björn Wahlroosia kiinnosti ruotsalainen aatelisto enemmän kuin tavallinen suomalainen rahvas kansa. 

Arhinmäki katsoo, että Suomella on paljon tarjottavaa vastineeksi verorahoille.

- Me olemme turvallinen maa, me olemme maa, jossa voi luottaa viranomaisiin. Me olemme maa, jossa julkiset palvelut edelleen kohtuullisesti toimivat ja ne ovat kaikille yhteisiä. Sellaiset maat, joissa on pienet tuloerot, menestyvät kaikkein parhaiten sekä taloudellisesti että sosiaalisesti. 

Vasemmistoliitto kannattaa velkaelvytystä

Vasemmistoliitto elvyttäisi Suomen taloutta edelleen osin velkarahalla. 

Arhinmäki laittaisi talouden pyörät pyörimään luomalla työpaikkoja, ei leikkaamalla. Hän muistuttaa, että Suomessa on paljon työttömiä.

– Meillä on 360 000 työtöntä työnhakijaa. Kun heidät saadaan töihin työttömyysmenot laskevat, verotulot kasvavat, työtunnit kasvavat ja palveluiden tarve vähenee. Tällä me saadaan tasapainotettua taloutta. 

Arhinmäki ja vasemmistoliitto vastustavat kovia leikkauksia. 

– Kansainväliset asiantuntijat ja talousprofessorit sanovat, että leikkaukset ovat nyt pahinta mahdollista myrkkyä taloudelle. Tässä tilanteessa, jossa Suomi saa miinusmerkkistä lainaa, kannattaa rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja, laittaa teitä kuntoon ja tehdä raideinvestointeja.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.