Mainos

Ärhäkkä norovirus jyllää Suomessa – tarttuu jopa ilmateitse, hyvä hygienia ei takaa suojaa

10:08

Suomessa leviävä uusi norovirustyyppi on niin ärhäkkä, että mitkään keinot eivät takaa suojaa. Virus saattaa tarttua myös ilmateitse ja sairastuneen kanssa asioiva voi vaan toivoa, että on vastustuskykyinen.

Uusi norovirustyyppi on levinnyt ärhäkästi Suomessa. Kalevan koulussa Tampereella kymmenet abit sairastuivat virukseen juuri ennen ylioppilaskirjoituksia ja jopa sairaalahoitoon on hakeutunut noron vuoksi kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin viime vuonna.

Ylilääkäri Asko Järvinen HYKS:in infektiosairauksien klinikalta huomauttaa noroviruksen olevan huomattavan herkkä tarttumaan.

– Ilmatartuntaa on kuvattu eli se ei välttämättä leviä pelkästään pintojen kautta. Tartuntaa on vaikeaa välttää, Järvinen selittää aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Ainoat tavat suojautua noroviruksen tarttumiselta liittyvät kuitenkin sen leviämiseen pintojen kautta. THL:n erikoistutkija Haider Al-Hello kehottaa huolehtimaan käsihygieniastaan. Käsiä tulisi pestä vedellä ja saippualla – käsidesi ei norovirukseen tehoa.

Käsihygieniasta kannattaa huolehtia myös siksi, että osa ihmisistä, joilla ei ole vielä oireita, voi kantaa virusta tietämättään. Hygieniasta huolehtiminen ei kuitenkaan Järvisen mukaan takaa suojaa.

– Viruksen voi saada, jos muutama virus on esimerkiksi lavuaarin reunoilla. Tartunnan välttäminen on hankalaa – kyse on ennemmin siitä, onko vastustuskykyä, hän lisää.

Norovirus oireilee voimakkaana oksennustautina tai ripulina. Perusterveelle ihmiselle virus ei ole vaarallinen ja oireet ovat yleensä ohi jo vuorokaudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.