Apua pilleripurkista?

Moni hakee unettomuuteen apua lääkepurkista. Mutta kannattaako se?

Tervesuomi.fi kertoo, että vuonna 2009 unettomuuden hoitoon suositeltavia pieniä, viikon tai kahden tarpeeseen riittäviä unilääkepakkauksia oli enää kolme prosenttia unilääkkeiden myynnistä. Kaksi kolmasosaa myydyistä lääkepakkauksista sisälsi jo sata pilleriä. Tällainen pakkaus on tarkoitettu pitkäaikaisen unettomuuden hoitoon.

Lääkkeiden käyttö unettomuuden hoidossa on yleistynyt suuresti viimeisten 15 vuoden aikana. Mikään lääke ei ole täysin turvallinen: aina on olemassa riski riippuvuuden kehittymisestä tai sivuvaikutusten ilmenemisestä. Toronton yliopiston vuoden 2002 tutkimuksen mukaan iäkkäille unilääkkeet aiheuttavat omanlaisiaan ongelmia: unen laatu kyllä paranee, mutta valveajan ongelmat esimerkiksi motoriikassa lisääntyvät.

Unilääke otetaan nukkumaan mennessä, mutta sen nauttimista ei suositella enää puolen yön jälkeen. Lääkettä kannattaisi käyttää jaksottaisesti, esimerkiksi kolmena päivänä viikossa. Usein pillerien teho heikkenee kuukauden käytön jälkeen, ja hoito lopetetaan vähentämällä lääkeannosta lääkärin ohjeen mukaisesti.

Jos toiminnallinen unettomuus ei jätä rauhaan, lyhytaikainen lääkehoito on yksi tapa ratkaista ongelma. Kuukausitolkulla pillereitä ei kuitenkaan pitäisi nappailla, ja unettomuuden hoitoa kotikonstein esimerkiksi rentoutumisharjoituksin tulee jatkaa myös lääkehoidon aikana.

Omin konstein uneen

Jos unettomuus on toiminnallista, rauhoittumista edesauttavat iltarutiinit helpottavat nukahtamista. Unille valmistaudutaan tietyn kaavan mukaan, jotta keho tietää, että ollaan menossa unta kohti.

Koska pitkät päiväunet haittaavat nukahtamista illalla, ota vain tunnin pituisia päiväunia aina samaan aikaan päivästä, neuvoo yths.fi.

Ennen nukkumaanmenoaikaa kannattaa välttää kofeiinia, väkivaltaista tai muuten kiihdyttävää ohjelmaa, meteliä ja tupakointia. Pieni iltapala, kuten leipä ja lasi maitoa, saattaa tuudittaa helpommin uneen.

Sängyssä ei saisi loikoilla tai käyttää tietokonetta, vaan se tulisi pyhittää makuuhuonetoiminnalle, siis vain unelle ja seksielämälle. Makuuhuoneesta kannattaa tehdä levolle suotuisa kehto: tuuleta petivaatteet, pidä lämpötila sopivana ja vähennä valaistusta. Vällyjen alle kannattaa siirtyä vasta, kun tuntee olonsa uneliaaksi, jotta nukkumaanmeno ei ole unen odottelua.

Mikäli unta ei kuulu, ei sänkyyn saa jäädä pyörimään, vaan kannattaa siirtyä vaikkapa olohuoneeseen lukemaan kunnes unisuus yllättää.

Studio55/Maria Aarnio

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Unettomuus, www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=8454/type=1, www.tervesuomi.fi/fi/julkaisu/11785, www.mtv3.fi/helmi/minisaitit/artikkeli.shtml/2010/02/1036629?olen_nainen/naiseutta, www.mtv3.fi/helmi/hyvinvointi/artikkeli.shtml/724909?hyvinvointi-voin_hyvin-unista, http://www.tietoaunettomuudesta.fi/, www.yths.fi/netcomm/viewarticle.asp?path=8,2476,2516#hoitoohjeita

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja