Apinarokko voi jäädä kiertämään seksitautina – "Merkittävä kysymys on, tuleeko Suomeen enemmän kuin yksittäistapauksia"

Apinarokko saattaa jäädä pysyvästi Suomeen seksitautina 1:56
Katso videolta, miten evoluutiobiologi Tuomas Aivelo arvioi apinarokkotilanne tulee kehittymään Suomessa.

Apinarokko saattaa jäädä pysyvästi Suomeen seksitaudin muodossa. Ympäri maailmaa levinnyt apinarokko vaikuttaa tällä hetkellä tarttuvan herkemmin seksin välityksellä kuin kosketustartuntana, arvioi evoluutiobiologi Tuomas Aivelo.

– Jos apinarokkoa ei saada nyt eliminoitua, se voi jäädä keskuuteemme, Aivelo toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Tartuntoja on ollut tässä vaiheessa erityisesti miehillä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. Aivelo ei osaa tässä vaiheessa sanoa, miksi virus tarttuu kaikkein eniten seksin välityksellä. Se saattaa liittyä esimerkiksi viruksen luonteeseen.

Miten pitää toimia, jos epäilee apinarokkoa? 0:24
Miten pitää toimia, jos epäilee apinarokkoa?

– Miestenvälisessä seksissä on tyypillistä, että harrastetaan seksiä monien kanssa. Vaikuttaa siltä, että virus on levinnyt juuri tällaisissa tapauksissa, kuten tietyissä tapahtumissa.

Aivelo kuitenkin muistuttaa, että vaikka virus leviää tällä hetkellä tietyssä ryhmässä, ei se tarkoita, ettei se voisi alkaa levitä myös muiden väestöryhmien keskuudessa.

Tutkijoiden ymmärrys apinarokosta kehittyy

Yksi apinarokon tyypillisimmistä oireista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rakkulamainen ihottuma eri puolilla kehoa. Muita oireita voivat olla esimerkiksi kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet ja lihaskivut.

Tartunnan voi saada THL:n mukaan suorassa kontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutosten kanssa.

Tutkijoiden ymmärrys apinarokosta kehittyy Aivelon mukaan kuitenkin jatkuvasti.

– Pari viikkoa sitten vielä ajateltiin, että sairaus tarttuu suhteellisen heikosti. Nyt meillä on jo todistusaineistoa, että apinarokko on kiertänyt ihmisissä jo vuosia, Aivelo sanoo.

Yksi todiste apinarokon pidemmästä leviämisestä ihmisten keskuudessa on Aivelon mukaan esimerkiksi, että virus on saanut viime vuosien aikana jo useita muunnoksia.

Tartuntoja tulee olemaan lisää myös Suomessa

Nykyisessä apinarokkoepidemiassa on tunnistettu noin 800 tartuntaa Afrikan ulkopuolella tähän mennessä. Se on Aivelon mukaan paljon verrattuna taudin aikaisempiin epidemioihin.

Tartuntoja tulee olemaan myös Suomessa lisää, kun tauti leviää ja ihmiset matkustavat maasta toiseen.

– Merkittävä kysymys on, tuleeko Suomeen enemmän kuin yksittäistapauksia, vai alkaako sairaus levitä täällä myös laajemmin.

Miksi apinarokko on noussut maailmanlaajuiseksi uutiseksi? 4:47
Miksi apinarokko on noussut maailmanlaajuiseksi uutiseksi?

Avainasemassa epidemian torjunnassa ovat Aivelon mukaan tässä vaiheessa miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa sekä muut tartuntariskissä olevat.

– Jos apinarokkoon sopivia rakkuloita alkaa ilmaantua, täytyy lähteä hoitoon tarpeeksi nopeasti ja auttaa tartunnanjäljityksessä. Tämä vähentää riskiä, että tauti jäisi meille pysyväksi.

Aivelo korostaa, että myös terveydenhuollon täytyy osata tunnistaa apinarokon oireet, jotta tautia osataan epäillä ja testata.

Lue myös:

    Uusimmat