Antti Rinne haaveilee palkkakatosta pomoille – samaan aikaan vasemmiston hallussa oleva osuuskunta maksaa johtajalleen huimia summia

3:08
Antti Rinne: Ei ole oikeudenmukaista laskea matalatuloisten palkkaa

SDP:n ja vasemmistoliiton edustajien johtaman osuuskunta Tradekan johdossa olevilla maksetaan sievoisia liksoja ja palkkioita. Samaan aikaan pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi kirjassaan haaveistaan asettaa yritysjohtajille palkkakatto.

Sdp:n ja vasemmistoliiton johdosta on esitetty viime aikoina yritysjohdon palkitsemiseen liittyvää arvostelua. Pääministeri Antti Rinne (sd) esitteli tuoreessa Antti Rinne – Koko tarina -kirjassa ajatuksiaan johtajien palkitsemisesta.

– Yrityksessä, jossa tulosta tehdään yhdessä, normaaleista työtehtävistä tuollainen 350 000 euroa vuodessa on maksimi, mitä voidaan maksaa – olit miten helvetin tärkeä johtaja tahansa, Rinne kertoi kirjassa.

”Jos alin palkka on satatonnia vuodessa, niin ylin voi olla miljoonan luokkaa"

Johto on päässyt Rinteen määrittämää palkkakattoa kovemmille tuloille Osuuskunta Tradekassa, jonka ”ylintä päättävää hallintoelintä”, eli edustajistoa, hallitsevat Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat. Edustajistossa istuvat muun muassa kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas), Antti Lindtman (sd), Merja Kyllönen (vas) ja Maria Guzenina (sd).

Tällä viikolla julkaistujen viime vuoden verotietojen mukaan Osuuskunta Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro sai verotettavia ansiotuloja 437 000 euroa.

Tradekan vuoden 2018 Corporate Governance -selvityksessä Purolle on kuitenkin maksettu vieläkin suurempia summia.

– Toimitusjohtaja Purolle maksettiin vuonna 2018 palkkaa noin 477 000 euroa. Tulospalkkion osuus edellisestä on noin 103 000 euroa, kerrotaan selvityksessä.

477 000 euron palkka on tarkoittaa kuukausitasolla 39 750 euron tuloa. Selvityksen mukaan Purolla on myös maksullinen lisäeläke.

– Puron kanssa laaditun toimitusjohtajasopimuksen mukaisesti Osuuskunta on ottanut Purolle maksuperusteisen lisäeläkevakuutuksen, jonka mukaisesti Purolla on oikeus jäädä eläkkeelle saavutettuaan 62 vuoden iän.

Corporate Governance -selvityksessä Osuuskunta Tradekan johtoryhmään kuuluivat viime vuonna myös 439 000 euron verotettavat ansiotulot vuonna 2018 tienannut Restel Oy:n toimitusjohtaja Mikael Backman, 274 000 euron tulot tienannut Tradekan talousjohtaja Ari Tasa ja 112 000 euron tulot tienannut Tradekan vastuullisuusjohtaja ja Tradeka-palvelut Oy:n toimitusjohtaja Satu Niemelä.

Li Andersson ei enää edustajistossa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson (vas) nosti esiin kriittiseen sävyyn entisen Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen viime vuoden 990 000 euron palkan ja palkkion.

Osuuskunta Tradeka -konsernin liikevaihto oli viime vuonna 430 miljoonaa euroa. Konsernin henkilöstömäärä oli kokoaikaiseksi muunnettuna keskimäärin 4 278 vuonna 2018. Postin liikevaihto oli viime vuonna 1,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä keskimäärin 16 780.

Andersson toimi myös aiemmin Tradekan edustajistossa, mutta jätti sinne eronanomuksensa viime kesäkuussa.

Sdp sai Tradekan edustajistonvaaleissa 2016 57,7 prosenttia äänistä ja 55 edustajiston 85 paikasta. Toiseksi suurin ryhmä oli vaaleissa vasemmistoliitto, joka sai 33,9 prosenttia äänistä ja 29 paikkaa edustajistoon.

Edustajiston nimittämä Osuuskunta Tradekan hallitus vastaa yhdessä toimitusjohtajan kanssa Osuuskunta Tradekan tytär- ja omistusyhteysyritysten omistajaohjauksesta.

Hallituksessa tuttuja nimiä

Osuuskunta Tradekan hallitus koostuu suurimmalta osin Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajista. Osuuskunnan hallituksessa istuivat viime vuonna muun muassa silloinen kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) sekä ex-kansanedustajat Kari Rajamäki (sd) ja Eila Tiainen (vas). Yhtiöjärjestyksen mukaan osuuskunnan hallitus nimittää osuuskunnan toimitusjohtajan ja määrää heidän palkka- ja työehdoista.

Osuuskunta Tradeka -konsernin tilikauden tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli noin 12 miljoonaa euroa.

Tilikauden tulosta painoi osuuskunnan mukaan muun muassa loppuvuoden heikko kehitys sijoitusmarkkinoilla ja kiinteistöluopumisiin liittyvät kertaerät.

Tradeka-Yhtiöt Oy vastaa Osuuskunta Tradekan ydinliiketoimintojen omistajaohjauksesta. Myös Tradeka-Yhtiöt Oy:n hallituksen viime vuoden jäsenistä enemmistöllä oli taustaa Sdp:ssä ja vasemmistoliitossa. Puro on myös Tradeka-Yhtiöiden toimitusjohtajana.

Konsernin tytäryhtiöitä ovat muun muassa Burger King ja Taco Bell -pikaruokapaikoista tunnettu Restel sekä Med Group -nimellä tunnettu hoiva- ja terveysyhtiö Tradecare.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja