Antonio Guterres vetosi Iranin presidenttiin – Amnesty arvosteli YK:n vastuutonta toimintaa

3:08
Suomen iranilainen Azzar Sarikhani kertoo, mistä Iranin mielenosoituksissa on kyse

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vedonnut Iranin presidenttiin Ebrahim Raisiin, jotta maan viranomaiset eivät käyttäisi kohtuutonta tai tarpeetonta väkivaltaa mielenosoittajia vastaan. Asiasta kertoi pääsihteerin tiedottaja, jonka mukaan Guterres otti asian esiin viime viikolla tavatessaan Raisin.

Guterres painotti Raisille myös tarvetta kunnioittaa ihmisoikeuksia, ilmaisunvapautta ja oikeutta kokoontua.

Tiedottajan mukaan Guterres vaati myös puolueetonta ja tehokasta tutkintaa poliisin hallussa olleen Mahsa Aminin kuolemasta. Mielenosoitukset alkoivat Iranin viranomaisten ilmoitettua 22-vuotiaan kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun siveyspoliisi oli pidättänyt naisen väärin puetun hijabin takia.

Raisi on kertonut pitävänsä mielenosoituksia mellakointina ja vaatinut määrätietoisia toimia niiden tukahduttamiseksi.

Guterresin tiedottaja kertoi YK:n olevan enenevässä määrin huolissaan kasvavien kuolemantapausten määrästä mielenosoitusten yhteydessä. Useita kymmeniä ihmisiä on kuollut ja satoja pidätetty.

Aiemmin Amnesty International arvosteli YK:ta siitä, että järjestö oli antanut alustan Raisille YK:n yleiskokouksessa, jossa tämä piti puheen. Tämä oli järjestön mukaan osoitus kansainvälisen yhteisön "toistuvasta epäonnistumisesta" vastuunkannon varmistamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja