Antenniverkkojen muuttaminen digi-aikaan aloitettu

Isojen kaupunkien kerrostalo- ja rivitaloyhtiöt ovat vähitellen alkaneet muuttaa antenniverkkojaan digi-tv-kelpoisiksi. Ehkä viidennes näistä taloyhtiöistä on tehnyt muutoksen, arvioidaan Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

- Rivitaloissa on tehty muutoksia aivan yhtä lailla kuin kerrostaloissa, kertoo teleinsinööri Sulo Kovalainen.

Haja-asutusalueella muutosvauhti on selvästi hitaampaa. Vauhti on ollut suurin piirtein samanlainen viimeksi kuluneen vuoden aikana: se ei ole laantunut, muttei myöskään kiristynyt.

Kuluttajan ja taloyhtiön digi-tv:tä koskevat päätökset kulkevat käsi kädessä. Taloyhtiöissä uusien palveluiden käyttöönotto edellyttää antenniverkon digi-tv-kelpoisuutta ja vasta, kun antenniverkko on kunnossa, voi kuluttaja hyödyntää hankkimaansa digiboksia.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto suosittelee taloyhtiöille antenniverkon kuntotutkimusta. Kuntotutkija selvittää antenniverkon nykyisen kunnon, kertoo eri tavoitetasovaihtoehdoista, esittää suosituksensa toimista ja arvionsa niiden kustannuksista. Tämä helpottaa päätöksentekoa ja antaa taloyhtiölle tietoa kunnostus- ja uudistustöiden tarjouspyyntövaiheeseen.

Taloyhtiön antenniverkon kuntotutkimuksen kustannukset määräytyvät taloyhtiökohtaisesti ja ovat suunnilleen 300-1000 euroa. Sähkötieto ry on julkaissut ohjeen hyvästä kuntotutkimustavasta, ohjetta myy Sähköinfo Oy.

Kunnostuksen kustannukset

Mikäli koko antenniverkon todetaan olevan uusimisen tarpeessa, kannattaa uusiminen ajoittaa puhelinkaapeli-, sähkö- tai julkisivuremontin yhteyteen. Antenni- ja puhelinverkkojen uusiminen samanaikaisesti on kokonaiskustannuksiltaan edullisempaa kuin uusittaessa verkot eri ajankohtina.

Antenniverkon kunnostamisen kustannukset määräytyvät taloyhtiökohtaisesti verkon iän ja ominaisuuksien sekä huoneistojen lukumäärän perusteella. Kaikkien taloyhtiöiden antennivahvistimiin tarvitaan lisäyksiä digi-kanavia varten. Vahvistinlaitteiden lisäyskustannukset ovat tyypillisesti noin 500-800 euroa taloyhtiötä kohti.

Alle kymmenen vuotta vanhojen rivi- ja kerrostalojen antenniverkko ei yleensä tarvitse kunnostusta. Tällaisia yhtiöitä on arviolta 10-20 prosenttia taloyhtiöiden kokonaismäärästä.

Ennen 1990-lukua rakennetuissa rivi- ja kerrostaloissa tarvitaan vähintään antenniverkon kunnostus ns. Ketju 800 -verkoksi. Tällä tarkoitetaan antenniverkon saattamista sellaiseen kuntoon, että se pystyy välittämään kansalliset digi-tv-palvelut. Ketjuverkko ei kuitenkaan vastaa palveluiltaan, suorituskyvyltään, toimintavarmuudeltaan eikä tekniseltä eliniältään uusimpien standardien suosituksia. Kunnostuskustannukset ovat luokkaa 60-100 euroa huoneistolta.

Tulevaisuuden monipalveluverkko

Uusimalla antenniverkon Tähti 2000 -verkoksi ja puhelinverkon luokan E lähiverkoksi taloyhtiö investoi pitkäikäiseen ratkaisuun, joka vastaa uudisrakentamisen tavanmukaista asumistasoa. Tällainen monipalveluverkko soveltuu laajakaistaisten internetpalvelujen, perinteisten puhelinpalvelujen sekä kaikkien tiedossa olevien digitaalisten ja analogisten tv-ja radiopalvelujen jakeluun. Ratkaisua voidaan lisäksi hyödyntää turvapalveluiden ja energiakulutustietojen tiedonsiirtoon.

Uuden monipalveluverkon asennuskustannukset ovat luokkaa 500-1000 euroa huoneistoa kohti. Lisäksi tulevat johtotiekustannukset, jotka ovat arviolta 30-300 euroa huoneistolta. Antenniverkkojen kuntotutkimuksia, kunnostuksia ja uudistuksia tekevät Viestintäviraston valtuuttamat teleurakoitsijat. Niistä löytyy tietoa internet-osoitteista www.ficora.fisekä www.erikoisurakoitsijahaku.com.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja