Antenni taas toiminnassa: Nasa pääsee lähettämään viestejä tähtienväliseen avaruuteen yksinäiselle kulkijalle

NASA: Voyager 2 on päässyt tähtienväliseen avaruuteen 2:51
Voyager 2 -luotain saavutti tähtienvälisen avaruuden vuonna 2018.

Voyager 2 -luotain laukaistiin avaruuteen 44 vuotta sitten. Luotain on ehtinyt matkansa varrella vierailla Uranuksen ja Neptunuksen luona ja nyt yksinäinen kulkija etenee jo tähtienvälisessä avaruudessa.

Luotaimeen ei ole saatu pidettyä yhteyttä vuoteen, sillä luotaimelle komentoja välittävä antenni Australian Canberrassa on ollut korjattavana. The New York Times uutisoi, että aavemaisen hiljaisuuden aika on vihdoin ohi ja viestintäyhteys saadaan taas avattua.

Canberran DSS 43 -antenni on maailman ainoa keino lähettää komentoja Voyager 2:lle, johtuen luotaimen kulkusuunnasta. Voyager 2 itse on korjaustauon aikana pystynyt lähettämään viestejä Canberrassa sijaitseville pienemmille antenneille. Komentojen lähettäminen Maasta luotaimelle ei ole kuitenkaan onnistunut.

Viime lokakuussa Nasa onnistui tosin lähettämään luotaimelle yhden tärkeän testiviestin. Viestillä Voyager 2:lle onnistuttiin antamaan ohje, että se ei ole menettänyt yhteyttä Maahan ja voi jatkaa toimintaansa.

Voyager 2 ja sen sisarluotain Voyager 1 ovat pisimpään toiminnassa olleita tehtäviä avaruudessa ja ne ovat matkanneet kauemmaksi maapallosta kuin mikään muu ihmisen rakentama esine.

Voyager 2 onkin edennyt 44 vuodessa huiman matkan: Komentoviestiltä kestää kulkea maapallolta luotaimelle 17 tuntia ja 35 minuuttia. Ja saman verran kestää viestiltä tulla takaisin Maahan.

Lue myös:

    Uusimmat