Anteeksiantaminen kannattaa – lue 7 mahtavaa terveysvaikutusta

Anteeksiantaminen on joskus vaikeaa, mutta sen avulla voi keventää omaa taakkaansa ja saada runsaasti erilaisia hyödyllisiä terveysvaikutuksia.

Usein juuri ennen nukkumaanmenoa tulee mietittyä sellaisia henkilöitä, jotka ovat sanoneet tai tehneet jotain sellaista, mikä on harmittanut. Uni ei välttämättä tule niin herkästi ja stressi valtaa kehon. Anteeksiantaminen poistaa tätä ylimääräistä ja negatiivista taakkaa.

Lue mahtavat syyt antaa toiselle anteeksi.

1. Anteeksianto pidentää elämää

Journal of Behavioral Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että anteeksiantavat henkilöt elävät muita kauemmin. Onhan elämä paljon mielekkäämpää ja helpompaa kun ei jatkuvasti tule pohdittua negatiivisia ja turhia asioita pitkin päivää.

2. Vihaisuus vähenee

Jatkuva vihaisuus ja negatiivisuus vaikuttavat olemukseen, verenpaineeseen ja sydämeen paljon. Anteeksiantamisella on suuri rooli negatiivisuuden vähentämisessä. Psychological Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että kaunaa kantavilla ihmisillä oli enemmän kireyttä kasvolihaksissa, korkeampi verenpaine, he myös hikoilivat enemmän kuin anteeksiantavat henkilöt.

3. Runsaasti terveysvaikutteita

Anteeksiantavaisuudella on paljon terveysvaikutuksia. Kaunasta eroon pääseminen vaikuttaa positiivisesti muun muassa unenlaatuun ja stressiin. Samalla myös vihaisuus, ahdistus ja masentuneisuus hälvenevät.

4. Anteeksipyytäminen auttaa

Joskus on itse saattanut tehdä jotain sellaista, mitä tulisi pyytää anteeksi. Yleensä väärin tehneet henkilöt arvelevat ansaitsevansa huonon olon ja harvoin tekevät mitään sen hälventämiseksi. Anteeksipyytäminen kuitenkin auttaa omaan olotilaan ratkaisevasti, joten aina kannattaa pyytää anteeksi, jos tähän on tilaisuus.

5. Sydän kiittää

Personal Relationship -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin naimisissa olevia. Kyseisessä tutkimuksessa huomattiin, että molempien verenpaine laski, kun loukattu henkilö antoi anteeksi kumppanilleen. Anteeksiantamisesta on siis hyötyä molemmille osapuolille.

6. Hyötyä vastustuskyvylle

Vuonna 2011 suoritetussa tutkimuksessa huomattiin, että hiviä sairastaneet ihmiset kokivat vastustuskyvyssään huomattavan kohennuksen, kun he antoivat anteeksi jollekin heitä loukanneelle henkilölle.

7. Voi vahvistaa parisuhdetta pettämisen jälkeen

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan anteeksiantaminen on avain parisuhteen pelastumiselle uskottomuuden jälkeen. Tutkimuksen mukaan anteeksianto auttoi parisuhteen nopeammin paremmille urille kuin esimerkiksi aika.

Lue myös:

    Uusimmat