Anopin pahimmat virheet – vältä näitä

Grandparents-sivusto listasi seikkoja, joita anopin tulisi miniän kanssa asioidessaan mieluusti välttää – ja pienet neuvot kuinka korjata huonot tavat. 

Virhe 1: Pistäydyt kutsumatta kylään

– Tämä on kaikkein yleisin valituksen aihe, sanoo psykologi ja Michiganin yliopiston tutkimusprofessori Terry Orbuch. Orbuch on tutkimuksissaan seurannut satoja pariskuntia yli 26 vuoden ajan.

– Miniät tarvitsevat itsenäisyyttä ja jos harrastat kyläilyä täysin ilmoittamatta, murennat sitä, hän sanoo.

Yllätyskäynti ei pelkästään ole rasittava tai epämukava, vaan jopa töykeää, sanoo Terry Apter, What do you want form me? Learning to get along with in laws -teoksen kirjoittaja. 

Se voi heikentää miniäsi tunnetta hallita omaa perhettään. Vältä yllätysvierailuja, ja pyydä anteeksi, jos teet niin, sanoo Apter.

Kokeile tätä: Vinkkaa miniällesi etukäteen, milloin haluaisit vierailla. Kysy, mikä aika sopisi perheelle parhaiten, Orbuch ehdottaa. Tarjoa miniällesi mahdollisuus päättää itse.

Virhe 2: Yrität luoda liian läheiset välit miniään

Ihanteellisessa maailmassa tulisit varmasti toimeen miniäsi kanssa kuin oman tyttäresi kanssa – ja toivot hänen ehkä ajattelevan sinua ”toisena äitinään”. Joillekin naisille se voi olla kuitenkin vaikeaa.

– Olen kuullut monien naisten tuskailevan tätä: ”Mitä minun pitäisi tehdä, minulla on jo äiti!”, kertoo Orbuch.

– On epärealistista olettaa, että sinusta ja miniästäsi tulisi yhtä läheisiä kuin äiti ja tytär ovat.

Kokeile tätä: Vaikka haluat hyvin läheisillä väleillä osoittaa miniän olevan osa perhettä, pyri tuomaan tunne esiin muulla tavoin.

– Tutkimukset osoittavat, että anoppi voisi mieluummin vaikka sanoa: ”Olet mahtava, olen iloinen että teet poikani onnelliseksi. Tuen sinua milloin tarvitsetkin, äläkä epäröi soittaa”. Tällä voi miniän kanssa päästä pitkälle, Orbach vinkkaa.

Virhe 3: Jakelet neuvoja pyytämättä

Kukaan ei pidä pyytämättä annetuista neuvoista. Miniä voi kokea ne kritiikkinä, Apter sanoo.

– Neuvot voivat kuulostaa tältä: ”Kyllä minä tiedän. Tarvitset neuvojani ja onnistuisit, jos tekisit asiat minun tavallani."

Kokeile tätä: Vaikka haluaisit neuvoa hyvää hyvyyttäsi, saattavat neuvosi kuulostaa ennemmin miniäsi taidot kyseenalaistavilta kommenteilta tai kritiikiltä. Apter neuvoo: pidä suusi supussa.

Jos et voi hillitä kieltäsi, pyri kommunikoimaan positiivisten asioiden kautta. Kehu miniää vaikkapa hänen kokkaus- tai taloudenhoitotaidoistaan, ja kerro sitten, että et aikoinasi osannut tehdä asioita kuten hän – pyydä häntä kertomaan omasta filosofiastaan. 

Virhe 4: Kritisoit lapsenlapsia

– Koska olet isovanhempi, sinun toivotaan pitävän lapsenlapsestasi, Apter sanoo.

– Jos kuitenkin joka kerta lapset nähdessäsi kommentoit heidän olevan sottaisia, äkkipikaisia tai ajattelemattomia, voi miniä kuulla sen jatkuvana kritiikkinä hänen vanhemmuudestaan.

Kokeile tätä: Ole hienotunteinen. Jopa kysymykset voivat kuulostaa joskus tuomitsevilta, Orbuch sanoo.

– Miniäsi voi ajatella lastenkasvatuksesta hyvin eri tavoin kuin sinä. Pyri tunnistamaan tämä, jos näin on. Monia asioita voidaan sanoa rakkauden varjolla, mutta ne voivat silti olla loukkaavia. 

Virhe 5: Valitat miniästä pojallesi

Yksinkertainen neuvo: älä. Jos valitat pojallesi hänen vaimostaan, asetat hänen melkoisen vaikeaan tilanteeseen. Jos niin teet, poikasi kuuluisi lopettaa se ja saada sinut ymmärtämään, että hän ei halua kuulla negatiivisia asioita kumppanistaan, Apter sanoo. Monet pojat eivät tätä kuitenkaan tee. Mikäli asiat kantautuvat poikasi kautta miniälle, ei kukaan enää hyödy mitään.

Kokeile tätä: Jos tunnet miniäsi sulkeneen sinut pois elämästään, tai lastenlasten elämästä, on asia parasta selvittää suoraan hänen kanssaan. Myönnä rehellisesti, että tunnet olevasi ulkopuolella. Älä syytä häntä. Kysy, kuinka voisitte yhdessä korjata tilanteen? 

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja