Annimari Korte avaa syitä huippuaikojensa takana, tavoitteena vielä kovemmat suoritukset – "Pitäisi pystyä helposti alle"

Annimari Korte hätyytteli Suomen ennätystä –"En olisi uskonut kolme päivää sitten juoksevani täällä" 1:14
Videolla kuvaa Annimari Korteen edellisestä kilpailusta.

Annimari Korte on aitajuoksun tekniikkataituri. Pelkästään se ei silti selitä hänen viime kesänä juoksemaansa Suomen ennätystä 12,72, ei parin kymmenyksen tasonnostoa viime kaudesta, eikä asemaa suomalaisen yleisurheilun tämän kesän ykköstähtenä.

Kortteen harjoituksia valvova Mikael Ylöstalo paljastaa, miten Korte kiihdyttää vauhtiaan kohti 12,5 sekunnin aikoja.

– Annimari harjoittelee tehopainotteisesti ympäri vuoden. Se on harjoitusten ohjelmoinnissa selkein ero moneen muuhun, Ylöstalo aloittaa.

– On myös nähty, että Annimari on hyvä kilpailija. Hän sanoo jännittävänsä, muttei koskaan jännitä itseään kilpailusta ulos.

"Kakkosvalmentajan" asemassa Ylöstalo hoksasi Kortteen kyvyn omaksua muutoksia, kun kaksikko tuunasi viime harjoituskaudella lähtötekniikkaa ja aitojen ylitystä edelleen sähäkämmiksi.

– Annimari on ollut nuoruudesta asti teknisesti hyvä, luontainen aitajuoksija, Ylöstalo todistaa.

– Hän pystyy säätämään juoksuaan jopa täydessä vauhdissa.

Fokus loppuajassa

Lisäksi Kortteella on kyky keskittyä kisoissa suoritukseen eikä vastustajaan.

– Haluan aina juosta aikaa. Niin kovaa kuin pystyn. Sen takia minua ei häiritse enkä panikoi, jos joku on edellä, Korte selittää kilpailuasennettaan.

– Rentous saattaa kärsiä, jos voittaminen on pääaisa.

Aitajuoksussa suoritus on helppo pilkkoa osiin. Lajissa mitataan aikaa aitojen väleillä. Väliajat todistavat, että Korte pärjää tasaisuudella.

– Lahdessa (loppuaika 12,84) paras väli meni tasan sekunnissa, ja siihen pystyvät kaikki Suomen parhaat. Espoossa (12,81) nopein väli parani 0,98 sekuntiin, mutta alku ja puolet loppujuoksusta meni pieleen, Korte kertoo.

Kortteella on kyky takoa sekunnin aitaväliä suurin osa matkasta. Se on hänen mielestään vielä enemmän rajujen harjoitusten kuin taidon ansiota.

– Teen paljon happotreeniä eli nopeus- ja aitakestävyyttä.

Korte voi juosta harjoituksissa yhdeksän 300 metrin vetoa tai viisi 11 aidan vetoa viiden minuutin palautuksella.

– Viisi kertaa 11 aitaa, siitä tulee pahimmat hapot, koska rytmi on pidettävä loppuun asti, jotta pääsee aitojen yli.

Tavoite 12,5-alkuisesta tuloksesta perustuu kahteen tekijään. Hän säilyttää happoharjoitusten ansiosta vauhtinsa hyvin, ja aitaväli on mennyt harjoituksissa hollantilaista Nadine Visseriä vastaan parhaimmillaan 0,96 sekuntiin.

Vauhti paranee

Korte juoksi keskiviikkona Jyväskylässä Suomen ennätyksensä tuntumaan ajalla 12,76 "treenikunnossa". Tähän saakka hän on puurtanut 7–10 päivän kovia harjoitusjaksoja, joiden välissä on muutama kevyempi päivä.

Jatkossa harjoittelua höllätään.

– Tein kolme päivää ennen kisaa kovan aitatreenin, yhden harjoituskauden kovimmista, Korte kertoo.

– Sen takia tiedän, että pystyn juoksemaan huomattavasti kovempaa. Kaiken järjen mukaan minun pitäisi pystyä helposti alle näiden aikojen, kun harjoittelu kevenee.

Paras vauhti viritellään elokuulle. Paavo Nurmen - ja Turun Kalevan kisojen jälkeen kausi jatkuu Puolassa, Tampereen Ruotsi-ottelussa ja kolmessa kansainvälisessä kilpailussa.

Korte on määrittänyt loppukaudelle aikatavoitteen, jonka Ylöstalo siunaa.

– Annimari juoksee kovempaa kuin nyt on nähty, Ylöstalo muotoilee jatkonäkymät. 

Lue myös:

    Uusimmat