Anna teki 50 burpeeta päivässä kuukauden ajan – näin kävi: ”Olin aidosti yllättynyt”

Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla 2:08
Kuinka tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla.

Popsugar-sivuston toimittaja päätti tarttua haasteeseen ja tehdä 50 burpee-liikettä päivässä kuukauden ajan. 

Yleisliike burpee on tunnettu tehokkuudestaan. Raskas liike tehdään kehonpainoilla, joten burpee-treeni onnistuu oikeastaan missä vain – kunhan tarmoa riittää.

Burpee-liikkeessä laskeudutaan seisoma-asennosta kyykkyyn, josta ponnahdetaan punnerrusasentoon, josta noustaan takaisin kyykkyasentoon ja hypätään voimalla seisomaan. Burpee treenaa koko kroppaa ja kehittää kestävyyskuntoa nopeasti.

Burpeen tehokkuuden tunsi lihassaan myös Popsugarin toimittaja Anna Quinlan. Hän kirjoittaa sivustolla ryhtyneensä burpee-haasteeseen ystävänsä innoittamana. Haasteessa tarkoituksena oli tehdä 50 burpee-liikettä joka päivä kuukauden ajan.

Haaste onnistui. Muun muassa seuraavia asioita 1500 burpeeta kuukaudessa Annalle opettivat.

1. Aloittaminen on vaikeinta

Urheilullisellekin ihmiselle kymmenien burpee-liikkeiden sarja on raskas ja epämiellyttäväkin kokemus. Anna sai huomata, että mielestä löytyy aina tekosyitä lykätä treenin tekemistä.

– 30 päivän haasteen aikana käytin luultavasti enemmän aikaa tuskaillessani niiden tekemistä kuin käytin itse niiden tekemiseen, Anna kirjoittaa.

Mutta kun ensimmäiset 10 burpeeta olivat takana, tiesi Anna selviävänsä koetuksesta. Hän otti taktiikakseen tehdä kaikki 50 burpeeta heti, kun ensimmäinen ajatus treenistä iski. 

2. Rutiini on kaikki kaikessa

Anna huomasi, että burpee-haaste helpottui hieman päivä päivältä. Puolentoista viikon jälkeen hän koki olonsa voittamattomaksi, mutta rutiinien muutos pilasi hyvän kehityksen. Viikon telttailumatkan ajan Anna jätti burpeet tekemättä kaikkina paitsi yhtenä päivänä.

Kotiin päästyään Anna kuitenkin päätti ottaa itseään niskasta kiinni ja löytää jälleen rutiinin haasteen suorittamiseen. Menetetyt kuusi päivää hän lisäsi kuukauden loppuun.

3. Burpee on hyvin tehokas liike

Kaksi maratonia ja muutamia triathloneja läpikäynyt Anna on fyysisesti kovassa kunnossa, mutta burpee-haaste sai siltikin hänet läkähdyksiin. Hän ymmärsi, miten kokonaisvaltaisesti liike vaikuttaa kroppaan.

– Ensimmäisen viikon ajan koko kehoni oli kipeä, Anna kirjoittaa.

Vielä kuukauden harjoittelun jälkeenkin 50 burpeeta saivat hien pintaan. Jos siis pääsyä kuntosalille ei ole, burpeet ovat tehokas tapa kehittää ja ylläpitää lihas- sekä kestävyyskuntoa ilman laitteita tai painoja.

4. Käsien lihakset ovat kovilla

Erityisesti burpee-haaste tuntui Annan käsivarsissa. Punnerrus on raskas liike jo yksinään – saati sitten yleisliikkeen muihin elementteihin yhdistettynä.

Vaikka Anna huomasi erityisesti haasteen alussa käsivarsiensa lihasten olevan kipeämmät kuin aikoihin, oli kivusta myös hyötyä. Kuukauden jälkeen käsivarret olivat kiinteytyneet huomattavasti.

– Jos haluat lisätä lihasta erityisesti käsiisi, kannattaa harkita burpee-liikkeitä, Anna suosittelee.

5. Vie vähemmän aikaa kuin luulisi

50 burpee-liikkeen tekeminen päivässä kuulostaa paljolta, mutta Anna kertoo treenin vievän kokonaisuudessaan vain alle 10 minuuttia. Hän jakoi aina treenin 10 toiston eriin ja lepäsi yleensä vajaan minuutin sarjojen välissä.

Anna huomauttaa, että 10 minuutin raskas kuntoilutuokio on lyhyt aika, kun ottaa huomioon burpee-treenin tehokkuuden.

– Olin aidosti yllättynyt, kuinka nopeasti sain tehtyä sen päivässä ja kuinka tehokas koko kropan treeni se oli.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat