Surkeimmat tekosyyt liikunnan välttelemiseksi – sorrutko näihin?

Kaikki tietävät, että liikuntaa kannattaisi harrastaa kehon ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisen nimessä säännöllisesti. Sorrutko näihin surkeimpiin tekosyihin jättäessäsi lenkin juoksematta?

Läheskään kaikki eivät harrasta säännöllistä liikuntaa. Jätätkö sinä lenkin juoksematta tai kävelylenkin tekemättä näiden surkeiden tekosyiden varjossa?

"Minulla ei ole aikaa"

Ajan riittämättömyys on surkea tekosyy sille, ettei liikuntaa voi harrastaa. Liikuntasuoritukselle ei nimittäin ole tiettyä hyväksyttävää mittaa, vaan lyhyetkin suoritukset päivän mittaan lasketaan tietysti liikunnaksi – kestävät ne sitten kuinka pitkään tahansa.

On hyvä muistaa, ettei liikunnan tarvitse välttämättä olla tarkkaan määriteltyä, vaan jo päätös aktiivisemmasta elämäntavasta ja portaiden valitsemisesta hissin mukaan on askel oikeaan, liikunnallisempaan suuntaan.

Olisi tärkeää opetella olemaan aliarvioimatta omaa liikuntaan käytettyä aikaa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta viettää salilla tunteja, mutta jo useilla kymmenen minuutin liikuntasuorituksilla päivän mittaan voi saada yllättäviä tuloksia aikaan.

"Olen liian väsynyt"

Vaikka raskaan päivän jälkeen on helppo perustella liikunnan jättämistä seuraavalle päivälle väsymyksellä, on kyseessä yksi kaikkein surkeimmista tekosyistä. Kun aloittaa liikkumisen, katoaa väsymys nimittäin sen siliän tien.

– Treenaamisesta nimittäin saa lisää energiaa, urheiluvalmentaja Marisa Burnett toteaa.

Piristävien vaikutusten lisäksi uupuneeseen olotilaan liittyvä apeuskin saa kyytiä, kun lähtee liikkumaan.

– Urheillessa vapautuu myös endorfiineja, Brunett muistuttaa.

"Lapset vievät kaiken aikani"

Lapset ovat hyvin yleinen tekosyy sille, ettei liikunnalle yksinkertaisesti jää elämässä aikaa tai tilaa. Lasten aktiivisuuden ja fyysiset voimavarat tiedostaen tämä tekosyy ei ole lainkaan uskottava.

Lähtemällä lasten kanssa yhdessä harrastamaan on mitä helpoin tapa lisätä liikuntaa. Lapset leikkivät, harrastavat ja kokeilevat uusia lajeja mielellään ja jälkikasvun into voi auttaa motivaationkin löytämisessä – sen sijaan, että lapsia pitäisi esteenä liikunnalle.

Vanhempien kohentaessa kuntoaan vaikutukset voivat olla yllättävänkin laajat koko perheen hyvinvointia silmällä pitäen.

– Kun äiti tai isä on paremmassa kunnossa, hänellä on enemmän energiaa ja siitä hyötyy koko perhe, psykologi Christina Recascino muistuttaa.

"Liikunta on tylsää"

Jos liikunta tuntuu erityisen epämieluisalta senkin jälkeen kun säännöllisestä urheilemisesta on muodostunut elämäntapa, on usein kyse siitä, ettei Se oikea laji ole vielä löytynyt. Leimaamalla liikunnan kokonaisvaltaisesti tylsäksi kokeilematta eri lajeja, ei yksinkertaisesti voi perustella väitettään uskottavasti – ei itselleen, eikä muille.

Urheilufysiologi Mike Bracko toivoisi, että liikunnalla olisi ihmisten elämässä samanlainen sija kuin seksillä.

– Jo ajatuksen liikunnasta tulisi tuntua hyvältä. Liikunnan kuuluu olla mukavaa myös suorituksen aikana, Bracko toteaa.

Yhdistämällä liikuntaan oman mielipuuhan kuten lukemisen tai television tuijottamisen, voi aiemmin tylsältäkin tuntunut laji muuttaa luonnettaan täysin. Kun omat mieltymykset yhdistää liikuntaan, voivat liikunnan parissa vietetyt hetket muuttaa täysin luonnettaan.

"En yksinkertaisesti pidä liikunnasta"

Jotkut eivät yrityksistä huolimatta innostu millään liikunnasta, joka kirvoittaa hien pintaan. Tämä ei kuitenkaan ole uskottava tekosyy sille, että kaikki aika tulee vietettyä makuuasennossa tai istualtaan, sillä esimerkiksi kävelykin on hyvin tehokas liikuntamuoto.

– Jos hikoilu kammoksuttaa, on mahdollista urheilla hikoilematta, kunto-ohjaaja Gerard Endress toteaa.

Kuntosaleilla on tänä päivänä tarjolla myös valtavasti eri vaihtoehtoja raskaampien ohjattujen tuntien ja kuntosaliharjoittelun rinnalla. Nykyään esimerkiksi erilaiset kehonhuoltotunnit ovat hyvin suosittuja ja useimmat kuntosalit ovatkin ottaneet ohjelmistoonsa muun muassa syvävenyttelyä ja kevyempiä ohjattuja tunteja. Hikoilua kammoksuvalle kehonhuoltotunnit ovat mitä parhain hetki urheilun parissa.

"Lopetan kuitenkin liikuntaharrastukseni"

Jos tekosyysi liikuntaharrastuksista kieltäytymiselle on se, että harrastus tulee kuitenkin pian loppumaan, sorrut näihin surkeimpiin tekosyihin. Asenne ratkaisee monella elämän saralla ja näin on myös liikunnan kohdalla. Uskomalla itseesi liikunnan saralla voit muuttaa tottumuksiasi. On kuitenkin tärkeää, ettei haukata liian suurta palaa heti alkuun.

– Aseta itsellesi pieniä saavutettavia tavoitteita. Siten tunnet onnistuneesi todennäköisemmin sen sijaan, että kokisit epäonnistuneesi, Brunett muistuttaa.

Kun liikuntaa harrastaa seurassa, voi kynnys harrastusinnon lopahtamiseen nousta, sillä sosiaaliset suhteet luovat positiivisia paineita liikunnan harrastamiseen. Taipuvaisuus harrastusten lopettamiseen voi korjaantua löytämällä seuraa harrastusten parista.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Webmd.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja