Mainos

Anna itsellesi lupa hyvään elämään – raivaa nämä esteet onnesi tieltä

Monet meistä syyttävät toisia ihmisiä, olosuhteita tai kohtaloa siitä, että he ovat onnettomia. Tämä syyttely on kuitenkin turhaa, sillä jokainen meistä voi olla onnellinen, kunhan antaa sille luvan.

Onnellisuus on psykologi David Myersin mukaan läpitunkeva tunne siitä, että elämä on hyvää.

Oma käyttäytyminen on ensiarvoisen tärkeää matkalla kohti onnellisuutta. Luovu siis seuraavista käyttäytymismalleista ja anna itsellesi lupa olla onnellinen! 

Vertailet itseäsi muihin

Lähes kaikki meistä vertailevat itseään toisiin henkilöihin ja hakevat tätä kautta neuvoja omaan elämäänsä. Olipa sitten kyseessä ura tai ulkonäkö, aina löytyy joku kauniimpi tai paremmin menestynyt, joka saa sinut tuntemaan itsesi huonommaksi kuin todellisuudessa olet.

Vertailun sijaan keskity asettamaan itsellesi erilaisia tavoitteita, joilla kilpailevat vain itseäsi, et muita vastaan. Jokainen meistä on nimittäin yksilö, jolla on omat päämäärät ja kiinnostuksen kohteet.

Jäät murehtimaan epäonnistumisiasi

Virheet ja epäonnistumiset opettavat elämästä eniten. Sen sijaan, että jäisit murehtimaan epäonnistumisia, ota niistä opiksesi. Monet mieleen kummittelemaan jääneet murheet eivät useinkaan ole kovin merkityksellisiä. Älä syytä siis itseäsi liikaa, vaan jatka elämää! 

Yrität hallita kaikkea

Älä yritä kontrolloida kaikkea elämässäsi, sillä se ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Suurien asioiden sijaan voit keskittyä pienten henkilökohtaisten asioiden hallintaan. Malta mielesi, kun jokin suututtaa sinua tai lausu ystävällinen sana ilkeän sijaan. Tee tämä ja huomaat, kuinka kaikki loksahtaa lopulta kohdilleen ilman sen suurempaa kotrollointia. 

Yrität ratkaista muiden ongelmia

Saatat ajatella, että olet viisain ihminen maailmassa, mutta toisten ihmisten elämään puuttuminen ei silti kannata. Vaikka tarkoittaisit kuinka hyvää, toisten ihmisten elämän korjaamisesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ihmiset selviytyvät yleensä parhaiten silloin, kun he käyvät itse läpi ongelmansa. Sen sijaan, että yrittäisit ratkaista muiden ongelmia, ole tukena ja läsnä. 

Liioittelet ja olet dramaattinen

Ole realistinen ja pidä jalat maassa. Kun jokin asia menee pieleen, älä dramatisoi tilannetta, vaan ajattele järkevästi. Aivan pienikin pettymys voi helposti muuttua isommaksi liioittelemalla asiaa enemmän kuin tilanne ehkä vaatisi.

Kun myöhästyt junasta, lyöt varpaasi pöydän kulmaan tai joudut jäämään ylitöihin, yritä suhtautua muuttuneisiin tilanteisiin asioiden vaatimalla tavalla. Asiat ovat harmittavia, mutta eivät todennäköisesti kaada maailmaa.

Katsot liian kauas tulevaisuuteen

Pieni optimistisuus on hyvästä, sillä se pitää sinut toiveikkaana ja positiivisena. Mutta jos katsot aina liian kauas tulevaisuuteen, unohdat elää nykyhetkessä. Unohda sitten kun -ajattelu ja keskity asioihin, joita teet juuri nyt. Saatat huomata, kuinka onnellinen oikein oletkaan. Pysy siis nykyhetkessä, äläkä eksy liian kauas tulevaisuuteen.

Elät menneisyyden kahleissa

Menneisyydessä on joukko sekä iloisia että surullisia muistoja. Jos muistosi ovat synkkiä, niiden muisteleminen saa sinut hetkessä surulliseksi. Jos muistosi ovat puolestaan onnellisia, saatat verrata nykyistä elämäntilannettasi menneeseen. Tosi asia kuitenkin on, että ne ovat ulottumattomissasi, etkä voi enää kontrolloida niitä. Aivan kuten edellisessäkin kohdassa todettiin, keskity iloitsemaan niistä asioista, joita sinulla on elämässäsi tällä hetkellä.

Luulet, että sinun tulee olla onnellinen koko ajan

Onnellisuus ei toimi tällä tavalla. Jos olet pelannut korttisi oikein, voit olla iloinen suurimman osan ajasta, mutta et voi olla iloinen loputtomiin. Myös erittäin onnellisille ihmisille tulee eteen päiviä, jolloin kaikki asiat tuntuvat menevän pieleen. Opettele siis elämään ilman ehtoja, jolloin onnellisuus tulee elämääsi kuin huomaamatta.

Odotat, että joku tulee ja tekee elämästäsi onnellisen

Sinä olet juuri se henkilö, joka on vastuussa omasta onnestasi. Älä odota, että joku tulee ja pelastaa sinut synkkyyden kourista. Erityiset ihmiset tukevat sinua ja tekevät sinut onnelliseksi, mutta näiden pitäisi kuitenkin olla vain toissijaisia syitä, sillä kaikki lähtee sinusta itsestäsi. Usko siis omaan onnellisuuteesi!

Vietät aikaasi negatiivisessa seurassa

Ympäristö vaikuttaa onnellisuuteesi huomattavasti. Negatiivisesti ajattelevan joukon keskellä muutut helposti itsekin negatiiviseksi. Samoin käy myös positiivisuuden suhteen. Täytä siis elämäsi positiivisilla ihmisillä, näytä itse esimerkkiä ja ole onnellinen.

VIDEO: Sanavalinnat vaikuttavat elämään huomaamattamme. Kirjailija Maaretta Tukiainen kertoo videolla sanavalintojen merkityksestä. 

1:34

Lähde: Storypick

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja