Anna Eriksson arvostelee rajusti Emma-palkintoa

Laulaja Anna Eriksson boikotoi Emma-palkintoa.

Vuoden naissolistiksi Emma-ehdokkuuden saanutta Anna Erikssonia ei näkynyt ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa. Hän on parhaillaan Portugalissa. Vaikka hän olisi ollut Suomessa, hän olisi silloinkin jättänyt tilaisuuden väliin. Eriksson sanoo STT:lle, että Emma-instituutiossa tuottajat palkitsevat itse itseään.

– Emma-tuomaristolle lyödään ehdokaslistat eteen. Vasta sitten tuomarit pääsevät vaikuttamaan siihen, ketkä ovat lopulliset ehdokkaat ja kuka voittaja, Eriksson puhisee.

– Vain kaupallisella menestyksellä on Emmoissa arvoa. Sillä ei tunnu olevan väliä, mikä on musiikillisesti ja taiteellisesti parasta, hän toteaa.

Erikssonin mielestä koko Emma-instituutio on mätä.

– Emma-palkinnot eivät mielestäni edistä suomalaista musiikkikulttuuria, vaan ne edistävät suomalaisen musiikkikulttuurin rappiota. Voi sanoa ihan suoraan, että boikotoin koko Emma-instituutiota.

Anna Erikssonia ottaa Emmoissa päähän sekin, että palkitut ovat hänen mielestään aina tuottajan löytöjä tai onnistuneella markkinointistrategialla menestykseen yltäneitä.

– Kaikkien palkittujen takaa pitää löytyä joku levy-yhtiön ihminen. Se on aina tämä, että "minä loin tämän artistin".

Anna Eriksson on puolitoista vuosikymmentä kestäneen uransa aikana voittanut kaksi Emma-patsasta. John Lennon palautti muinoin kuningattarelta saamansa kunniamerkin, sillä se oli Lennonin protesti. Nyt Anna Eriksson voisi ottaa Beatlesta mallia ja palauttaa Emma-patsaansa. Se olisikin muuten harvinaisen painava postipaketti.

– No en varmasti palauta! Minulla on niille useampikin käyttötarkoitus. Emma-patsaat ovat erinomaisia esimerkiksi joulukuusen tukemiseen. Hyviä painoja, että kuusi pysyy pystyssä.

Emma-instituution johdon näkemys eroaa

Emma-instituutiota ylläpitävän Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä pitää Anna Erikssonin Emma-palkinnoista esittämiä mielipiteitä kummallisina.

– Pakkohan meillä on olla esikarsintaa, muuten tuomariston tehtävä olisi mahdoton. Tuomariston eteensä saamissa listoissa on kuitenkin mukana vielä 15-20 nimeä, joista he valitsevat. Ja tuomaristo koostuu henkilöistä, esimerkiksi toimittajista ja kauppiaista, jotka työkseen seuraavat musiikkikentän tapahtumia ja ovat alan asiantuntijoita.

– Eikä sekään pidä paikkaansa, että kaupallinen menestys on Emmoissa ainoa kriteeri. Toki se on yksi kriteereistä, mutta ei varmasti ainoa. Olla tietyssä sarjassa vuoden myydyin ei takuulla tarkoita sitä, että Emma tulee varmasti. Tästä on olemassa vuosien varrelta vaikka kuinka paljon esimerkkejä.

Kyyrä toteaa, ettei myöskään ymmärrä Anna Erikssonin näkemystä siitä, että palkitun täytyy aina olla jonkun tuottajan luomus.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat