Anna Erikssonin piti tehdä Kiitorataa seuraavina vuosina raskaita päätöksiä – tämä oli hänen laulajanuransa käännekohta

Anna Eriksson muistelee uransa lähtölaukausta Kiitorata-ohjelmasta: “Olin kertakaikkisen omillani, kun aloitin” 1:58
Anna Eriksson muistelee uransa lähtölaukausta Kiitorata-ohjelmasta: "Olin kertakaikkisen omillani, kun aloitin"

Anna Eriksson sinkosi aikoinaan julkisuuteen Kiitorata-ohjelmasta.

Laulaja-elokuvantekijä Anna Eriksson nousi vuonna 1995 raketin lailla julkisuuteen MTV3-kanavalla esitetyn Kiitorata-televisio-ohjelman kautta. Ohjelma poiki tuolloin vasta lukioikäiselle Erikssonille levytyssopimuksen, ja hän lähtikin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä viikonloppuna keikoille.

Tänä päivänä kyseinen ajanjakso tuntuu Erikssonista hyvin kaukaiselta, onhan tapahtumista vierähtänyt jo noin 27 vuotta. Hän sanoo näkevänsä Kiitorataa seuranneet vuodet ikään kuin välähdyksinä, joiden aikana hänen piti aika-ajoin tehdä raskaitakin päätöksiä jatkaakseen uraansa.

Päätökset liittyivät muusikon mukaan siihen, miten ja kuinka paljon hän keikkailee sekä miten hän jatkaa omaa työtään, vai jatkaako ollenkaan.

Eriksson sanoo matkan itsenäiseksi, omista tekemisistään päättäväksi ja omaa musiikkia tekeväksi taiteilijaksi olleen pitkä ja ajoittain hyvin kivinen. Hän ei ole silti koskaan katunut päätöstä lähteä musiikkiuralle.

– Oli semmoisia paikkoja, joissa ajattelin, että ehkä tämä tapa tehdä on minulle väärä, hän valottaa ja lisää, että oman musiikin kirjoittamisen kautta asiat muuttuivat huomattavasti mielekkäämmiksi.

Erikssonin mukaan juuri se, kun hän alkoi tehdä itse omaa musiikkiaan, oli tietynlainen käännekohta hänen urallaan. Kyseinen kohta sattui siihen vaiheeseen, kun hän pohti, miten hän jatkaa omaa musiikkiuraansa vai jatkaako lainkaan.

– Aloin kirjoittaa musiikkia ja sille tielle jäinkin. Se tuli isoksi osaksi tekemistäni. Veikkaisin, että se oli suurin käännös oikeaan päin.

Uutta musiikkia?

Eriksson esiintyy edelleen, mutta hän ei ole tehnyt vuosiin uutta musiikkia. Viimeisin studioalbumi, jonka Eriksson sekä sanoitti, sävelsi että tuotti, oli hänen vuonna 2012 julkaisemansa Mana. Mana poikkesi huomattavasti Erikssonin aikaisemmasta tuotannosta, ja hän voitti sillä Teosto-palkinnon vuonna 2013.

Se, ettei Eriksson ole Mana-albumin jälkeen tehnyt uutta musiikkia, on monen asian summa. Muusikolle syntyi lapsi vuonna 2013, ja vuonna 2018 hän julkaisi esikoiselokuvansa M, jonka tekeminen kesti vuosia.

Eriksson sanoo, ettei hän ole päättänyt lopettaa uuden musiikin tekemistä. Sen luominen vain vaatisi alkusysäyksen ja aiheita, joista muusikko haluaisi kirjoittaa. Albumia tehdessään Eriksson on aina tarttunut toimeen, eikä sanojensa mukaan "kirjoita mitään pöytälaatikkoon".

– Suunnitelmissa ei nyt ole [tehdä uutta musiikkia], mutta se voi muuttua, kuka tietää, hän sanoo.

Keikkailusta Eriksson pitää edelleen kiinni. Ensi vuodelle on jo suunnitteilla konserttikiertue, jonka hän toteuttaa yhdessä pianisti Mikko Mäkisen kanssa. Muita erityisiä päämääriä tai tavoitteita hän ei ole tulevaisuudelle asettanut.

– Toivoisin, että voisin saada vapautta tehdä tätä taiteellista työtä jatkossakin ehkä juuri näin kuin nyt sitä teen.

Lue myös:

    Uusimmat