Aniharva oppilas syö täysipainoisesti koulussa – joka kolmas nauttii kasviksia riittävästi

Lämpimän kouluruoan sijaan muroja tai välipalakeksejä 0:27
Keskiviikkona Uudenmaan kouluissa ruoaksi oli tarjolla vain muroja, mehukeittoa ja välipalakeksejä, sillä koulun ruokalatoimintaa pyörittävä JHL oli lakossa.

Noin kolmasosa kuudes- ja kahdeksasluokkalaisista söi THL:n tutkimuksen mukaan suositusten mukaisen määrän kasviksia.

Pieni osa kuudes- ja kahdeksasluokkalaisista söi päivittäin kaikki kouluruokailun aterianosat eli pääruoan, salaatin, ruokajuoman, leivän ja leipärasvan. Asia ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.

Kuudesluokkalaisista pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä neljä prosenttia ilmoitti syövänsä kaikki aterianosat päivittäin. Kahdeksasluokkalaisista pojista 11 prosenttia ja tytöistä kolme prosenttia ilmoitti syövänsä kaiken joka päivä.

THL:n tutkimuksen mukaan valtaosa oppilaista kuitenkin osallistui kouluruokailuun joka päivä. Yleisin syy ruoan väliin jättämiselle oli THL:n mukaan se, ettei oppilas pitänyt ruoasta.

–  Suositusten mukainen lounaan ravintosisältö täyttyy vain silloin, kun kaikki aterianosat syödään. Kouluissa tulisi korostaa kaikkien aterianosien syömisen tärkeyttä, sanoo tutkimuspäällikkö Susanna Raulio THL:stä tiedotteessa.

Kouluhedelmätuella ei vaikutusta

Tutkimuksen mukaan noin kolmasosa söi kouluruokailussa suositusten mukaisen määrän kasviksia.

Kaikkein eniten kasvikset maistuivat tutkimuksessa kahdeksasluokkalaisille pojille.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että koulujen saama kouluhedelmätuki ei ollut yhteydessä siihen, miten kuudes- ja kahdeksasluokkalaiset käyttivät kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

– Terveellisen ruokavalion toteutus ei onnistu ilman koulun aikuisten ja vanhempien tukea, Raulio sanoo.

THL toteutti tutkimuksen viime vuonna maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi hyväksyttävästi 1  500 kuudes- ja kahdeksasluokkalaista.

Lue myös:

    Uusimmat