Angry Birds -pelin kehittäjä: "Suomalaisten turha itkeä työn perään – tehkää itse!"

Moni haaveilee menestyksestä ja näyttävästä urasta, mutta harva todella tekee sen. Pyysimme Peter "Mighty Eagle" Vesterbackaa paljastamaan, mitä me teemme väärin? Mikä on menestyksen salaisuus?

Peter Vesterbacka listattiin vuonna 2011 Time-lehden sadan maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle ja miehen mukaan Angry Birds on jo suositumpi kuin Twitter.

Siitä on vaatimattomuus kaukana, eikä Vesterbacka koe moiseen tarvettakaan. Itse asiassa juuri vaatimattomuus on hänen mukaansa suomalaisten suurin ongelma.

– Aika usein Suomessa tähdätään liian alas. Sanotaan, että "riittää että on mukana". Eihän se oikeasti riitä? On pyrittävä siihen, että voi kilpailla kenen kanssa vaan, eikä pelätä ketään. Otetaan isot haasteet vastaan.

Vesterbacka kehottaisi suomalaisia ottamaan myös itse vastuuta teoistaan, eikä sysätä esimerkiksi työllistymisongelmia valtion vastuulle.

– Ei kannata itkeä, että kaikki työt menevät Kiinaan. Siellä on paljon ihmisiä ja paljon vaurautta, miksi kiinalaiset eivät ostaisi niitä asioita, joita me teemme täällä? Kuvaa Suomi-asennetta, että aika monessa haastattelussa kysytään, että milloin siirrytte pois Suomesta? Miksi meidän pitäs siirtyä muualle?, Vesterbacka ihmettelee ja jatkaa:

– Työpaikat menevät muualle, mutta kai ne nyt menevät, jos ihmiset eivät tee asioita. Ihmisten on itse otettava vastuuta. Turha huutaa valtiota tai muita tahoja apuun, tehkää ite!

Menestyksen salaisuus?

Karistakaa siis turha vaatimattomuus – selvä juttu. Mutta kai voiton saavuttamiseen liittyy muutakin?

– Ei menestyneen ihmisen takana ole erityistä salaisuutta, vaan tärkeintä on tehdä hyviä juttuja – sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Jos katsoo esimerkiksi Roviota, niin homma lähtee siitä, että teemme sellaisia pelejä ja palveluita, joita itsekin haluamme käyttää. Sillä pääsee jo pitkälle.

Tärkeä asia on Vesterbackan mukaan myös se kuuluisa kuuseen kurkottaminen.

– Se, että uskalletaan tehdä riittävän isoja juttuja ja tavoitteet ovat oikeasti isoja, mies täsmentää.

Suomalaisten toiseksi perisynniksi vaatimattomuuden ohella mainitaan usein kateus – onko Vesterbacka kohdannut kateutta menestyksensä myötä?

– Varmasti sitä on, mutta en ole ehtinyt miettimään. Me keskitymme omaan tekemiseemme ja markkinamme ovat muualla – reissaan jatkuvasti Kiinassa, Jenkeissä ja niin edelleen. Minulle on sinänsä ihan sama, ollaanko minulle kateellisia vai ei – ei voisi vähempää kiinnostaa.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja