Ampumisessa loukkaantunut poliisi-Heidi toteutti unelmansa sairaalavuosien jälkeen: Oli ihan huippureissu

Viisi vuotta sitten Hyvinkään ampumatapauksessa vakavasti loukkaantunut poliisi Heidi Foxell on toteuttanut tänään pitkäaikaisen haaveensa ja ajanut käsipolkupyörällä noin 50 kilometrin matkan Vantaalta Porvooseen.

– Maalissa ollaan ja kotona nyt jalat pystyssä viltin alla. Matka meni tosi hyvin, ja olen ihan fiiliksissä. Oli ihan huippureissu, Heidi Foxell hehkuttaa muutama tunti retken jälkeen.

Foxell pyöräili Vantaalta Porvooseen ystävänsä ja kollegansa Tuomas Pelkosen kanssa. Pelkonen juoksi 2 vuotta sitten 100 kilometrin matkan kerätäkseen rahaa ystävänsä hyväksi.

Silloin syntyi ajatus myös yhteisestä retkestä. Alun perin reissuun piti lähteä viime vuonna, mutta ammuskelusta toipuvan Foxellin sairastuminen leukemiaan pakotti lykkäämään suunnitelmia.

Tänään aamukymmenen jälkeen kaksikko pyöräytti käsipolkupyöränsä lopulta Vantaalta kohti Porvoota. Kaikkiaan kilometrejä kertyi 45,4. Aikaa matkaan meni 5 tuntia 55 minuuttia.

Etukäteen kaksikko oli päättänyt edetä rauhallisesti ja kiirehtimättä, eikä vauhtisokeus iskenyt tien päälläkään.

– Vedimme ihan rennosti ja pidimme tauot silloin, kun huvitti. Sääkin oli ihan huippuhyvä.

Eväänä Foxellilla oli hedelmiä, rusinoita ja pähkinöitä.

– Ja salmiakkia, tietysti, että sai napsia sitä matkan varrella, Foxell naurahtaa.

Heidi Foxell polkee käsipolkupyörällä Vantaalta Porvooseen 2:25

"Tämä retki oli minulle ylitärkeä homma"

Poliisiksi opiskellut Foxell oli suorittamassa työharjoittelua, kun hän joutui Hyvinkäällä ammuskelleen miehen kohteeksi. Hyvinkään keskustassa vuonna 2012 tapahtuneen ampumisen seurauksena kuoli kaksi ja haavoittui seitsemän ihmistä.

Lähes 50 kilometrin matkan pyöräileminen olisi tuntunut vielä pari vuotta sitten mahdottomalta haaveelta.

– Tämä on minulle ihan ylitärkeä homma ja parasta oli se, että pääsin tämän tekemään sen juuri Tuomaksen kanssa, Foxell toteaa.

Se, että matkapäiväksi valikoitui ampumisen vuosipäivä, oli Foxellin mukaan vahinko.

– Tajusin sen 2 päivää sitten. Silloin tuli vähän sellainen tunne, että mitähän tästä tulee. Toisaalta olen viettänyt 4 viime vuosipäivää sairaalassa. Nyt sain päivän lopulta takaisin itselleni.

Ihan ilman jälkiseuraamuksia pitkä rupeama käsipolkupyöräillen ei kuitenkaan mennyt.

– Voin kertoa, että paikat menivät ihan kipeiksi. Hauiksia ja hartioita alkaa pikkuhiljaa poltella.

Seuraava reissu on kuitenkin jo suunnitteilla. Se suuntautunee vesille.

– Lähdemme melomaan jotain jokea alas jossain vaiheessa tänä kesänä. Tuomas kartoittaa etukäteen, mikä olisi hyvä paikka, ettei tule vastaan esimerkiksi koskia, joiden takia pitäisi nousta kajakista ylös, kun en itse kuitenkaan pysty.

”Kannustus on merkinnyt paljon”

Ihmisten kannustus ja tsemppiviestit loukkaantumisen jälkeisinä vuosina ovat Foxellin mukaan antaneet hänelle valtavasti voimia ja sisua jatkaa eteenpäin.

– Se on merkinnyt tosi paljon tällä elämänpätkällä.

Tämänpäiväisellä pyöräretkellä matkaa vauhditti hyvä musiikki.

– Minulla oli omassa pyörässäni kaiutin, josta kuuntelimme musiikkia Jari Sillanpäästä, Nikke Ankaraan, Elastiseen ja JVG:hen. Se toki vähän ihmetytti ihmisiä matkan varrella, että mikä mölytoosa tuolta oikein tulee, Foxell naurahtaa.

Heidi Foxell kertoi aiemmin tänä vuonna EVS:n haastattelussa voinnistaan 5 vuotta loukkaantumisen jälkeen.

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat