Ampiaispesän hävitysohjeet: Älä tee vaarallisia virheitä

Ampiainen on hyötyhyönteinen, joten sen pesää ei kannata tuhota kevyin perustein. Joskus pesä on kuitenkin vaarallisessa paikassa, jolloin se kannattaa hävittää.

Jos ampiaiset ovat tehneet pesän esimerkiksi lasten leikkipaikan, kulkureitin tai muun pihapiirin tuntumaan, on pesä turvallisinta hävittää. Huomaa, että pesän hävittäminen on loppukesästä vaarallisempaa kuin alkukesästä.

– Ampiaispesän hävittäminen pihapiiristä onnistuu helpoiten alkukesästä, kun kuningatar hoitaa pesää vielä yksin. Loppukesällä pesässä voi olla satoja ampiaisia, jolloin sen hävittäminen on vaarallista, kertoo tutkija Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitosta.

Hävitä yöllä

Jantunen kehottaa jättämään suureksi kasvaneen pesän rauhaan, ellei se ole lähellä ihmisen kulkureittejä. Pesän hävittäminen täytyy suunnitella huolella niin, että myös pakoreitti on mietittävä etukäteen epäonnistuneen yrityksen varalta.

– Turvallisinta pesän hävittäminen on yöllä, jolloin ampiaiset eivät lennä herhiläisiä lukuun ottamatta. Ensin suihkutetaan hyönteismyrkkyä ja sitten pesä irrotetaan pussiin.

– Helpolta kuulostava operaatio täytyy jättää ammattilaiselle, jos pesä on suuri, hankalassa paikassa tai pesän hävittäminen tuntuu muuten vaikealta, Jantunen painottaa.

Jos hommaan haluaa ryhtyä itse, on varmistettava, että suojavarusteet ovat kunnossa.  Suojaus tulee tehdä niin, etteivät ampiaiset pääse vaatteiden alle. Pää, kasvot ja kaula tulee suojata erityisen huolellisesti. Suojaavan vaatetuksen tulisi olla mahdollisimman paksua ja kovaa etteivät ampiaiset pääse pistämään vaatteen läpi.

Talvella turha hävittää

Hyönteistutkija Lena Huldén kertoo, että monet ihmiset luulevat, että ampiaiset talvehtivat ja käyttävät pesäänsä uudestaan. Tämä ei pidä paikkaansa.

– Kuningatar jättää pesänsä loppukesällä ja hakee talvehtimispaikan. Silloin työläiset menettävät elämänsä tarkoituksen, koska niillä ei ole enää toukkia hoidettavanaan. Sen vuoksi meillä on loppukesällä usein ongelmia "hullujen" ampiaisten kanssa.

– Työläiset kuolevat sitten kun ilmat kylmenevät. Talvella pesä on tyhjä ja sen hävittäminen on täysin turhaa, ellei sitä tehdä esteettisistä syistä. Paras tapa hävittää ampiaisia on hävittää kaikki aikaisin keväällä liikkuvat ampiaiset. Ne ovat talvehtivia naaraita ja jokainen niistä tulee rakentamaan pesän.

Muista pesän hävityksessä

1. Tuhoa pesä myöhään illalla tai yöllä.

2. Suojaudu huolellisesti. Pisto voi olla alueesta tai allergiasta riippuen hengenvaarallinen.

3. Suihkuta pesään voimakasta myrkkyä ja uusi käsittely tarvittaessa seuraavana iltana. Pesän voi leikata lopuksi muovipussiin.

4. Maapesä tuhotaan suihkuttamalla runsaasti voimakasta myrkkyä. Kaada lopuksi pesän päälle hiekkaa ja jätä alue rauhaan muutamaksi päiväksi.

Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, Hyönteismaailma

Lue myös:

    Uusimmat