Ammuskelun, hoitovirheen ja syövän uhrista, poliisi Heidi Foxellista kirja: Toimittaja ja kustantaja ainutlaatuisen kysymyksen äärellä – "Entä jos sä kuolet ennen kirjan julkaisua, mitä tehdään?"

8:27

Tänään julkaistava kirja Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina kertoo kovia kokeneen poliisinaisen tarinan. Teoksen kirjoittanut Teemu Potapoff taustoittaa kirjaa MTV Uutisten haastattelussa.

Video: Näin Hyvinkään ampumistragediassa loukkaantunut Heidi Foxell kertoi voinnistaan Huomenta Suomessa.

Poliisina työskennellyt Heidi Foxell loukkaantui vuonna 2012 Hyvinkään ammuskelussa. Tämän jälkeen hän on joutunut kärsimään lukemattomat leikkaukset, verenmyrkytykset, leukemian ja jopa hoitovirheestä tulleen selkäydinvamman.

Tänään ilmestyvän kirjan Foxellin tarinasta on kirjoittanut portsarinakin tunnettu kirjailija Teemu Potapoff.

– Haastatteluprosessissa oli paljon iloa ja naurua kuten myös paljon Heidin vuodattamia kyyneleitä, kun vanhoja asioita revittiin auki, Potapoff kertoo.

"Miten yksi henkilö jaksaa kantaa tämän kaiken?"

Potapoff kuvailee järkyttäviä kokemuksia läpikäynyttä Foxellia "suomalaisen sisun ruumiillistumaksi".

– Olen joutunut sitä rohkeutta monta kertaa ihmettelemään. Miten yksi henkilö jaksaa kantaa tämän kaiken? Potapoff kummastelee.

– Vaikka toki kirjan sivuilta käy ilmi, ettei hän aina ole jaksanut. Ja sekin on inhimillistä, Potapoff lisää.

Potapoffin mukaan Foxell kertoi ikävistä kokemuksistaan todella avoimesti. Kirjaan on myös haastateltu muita läheisiä, minkä lisäksi tekstiin on hyödynnetty Foxellin äidin päiväkirjamerkintöjä.

"Heidille tuli kesällä parikin läheltä piti -tilannetta"

Tilanne on erityisen kurja siitä syystä, ettei Foxellin piina ole vieläkään ohi.

Kuluvana vuonna Foxellilla on ollut useita verenmyrkytyksiä, ja tästä syystä naisen vatsa ollaan leikkaamassa jälleen kerran. 

Terveysongelmien takia kirjailija ja Foxell joutuivat tekemään poikkeuksellisen sopimuksen.

– Heidille tuli kesällä läheltä piti -tilanteita pariinkin otteeseen. Jouduimme tekemään aika radikaalin ratkaisun. Olin funtsinut, mitä tehdään käytännössä, jos käy niin, että kirja on kirjoitettu, ja Heidille käy jotain, Potapoff kuvailee.

– Jouduin kohtaamaan Heidin niinkin kivuliaassa kysymyksessä kuin ”entä jos sä kuolet nyt ennen kirjan julkaisua, niin mitä tehdään? Julkaistaanko kirja vai ei?”

Kustannussopimukseen tehtiin lauselma, jonka mukaan kirja julkaistaisiin myös siinä tapauksessa, että Foxell menehtyy ennen julkaisua.

– Kun kerroin tästä kustantajalle jälkikäteen, hän sanoi, ettei ole 30 vuoden aikana koskaan joutunut tällaiseen tilanteeseen. Heidillä on ollut kova tahto saada äänensä ja tarinansa kuuluviin – se oikea tarina, josta on lehtien sivuilta luettu vaan pintaraapaisu, Potapoff kertoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja