Ammattilainen paljastaa: Näin voit säästää huimia summia joulun vaateostoksissa

Joulun tienoilla alkaa suuressa osassa vaateliikkeitä alennusmyynnit, joista on mahdollista tehdä hyvinkin halvalla löytöjä pukinkonttiin. Harva tietää, että alennusmyynnit alkavat monessa vaateliikkeessä jo ennen joulun pyhiä.

Pukeutumisneuvojamestari Kikka Seppä kertoo, että toisin kuin monet tulevat ajatelleeksi, suuri osa vaatekaupoista aloittaa alennusmyynnit jo joulun kynnyksellä, jotta myymälät olisivat valmiita vastaanottamaan aleryntäyksen joulun jälkeen. Alennusmyyntien aloittamisajankohdan huomiointi voikin auttaa säästämään pitkän pennin joulun menoista.

Milloin alennusmyynnit alkavat?

Moni pienempi liike aloittaa alennusmyynnit jo hyvissä ajoin ennen joulua, jotta saataisiin tilaa uudelle sesongille ja alennusmyyntien jälkeen liikkeen voi täyttää uutuuksilla. Myös suuremmat liikkeet aloittavat alennusmyynnit usein yllättävän aikaisin.

– Harva tulee ajatelleeksi, ettei alennuksia tehdä joulupyhinä, vaan liikkeiden aukioloaikoina. Vaikka alennettuja tuotteita ei olisi näkyvästi kyltitetty, mutta niissä on alehinnat, niin ne myydään alennetulla hinnalla. Siksi kannattaa ehdottomasti käydä vakoilemassa lempiliikkeissä jo ennen joulua! Seppä vinkkaa.

Viimetinkaan joululahjansa hankkivat tai itselleen tiettyä vaatetta ennen joulua etsivät saattavat siis olla jopa erityisen hyvässä asemassa. Joulun yli lykätty ostosreissu saattaa koitua kukkarolle hurjankin edulliseksi.

– Aleja voi mennä katsomaan jo silloin aatonaaton iltana, koska silloin saatetaan alentaa liikkeissä jo aika paljon tuotteita. Joissain paikoissa alennusmyynnit saattavat alkaa jouluaattona, jolloin aukioloajat ovat tavallista lyhyempiä, Seppä kertoo.

– Toisaalla alet alkavat perjantaina tai heti joulun jälkeen jonain muuna ajankohtana, Seppä jatkaa.

Mitä alennusmyynneiltä kannattaa odottaa?

Alennusmyynteihin harvemmin tilataan erikseen tuotteita, sillä alennusten kautta vaateliikkeet myyvät edellisen sesongin tuotteita alennettuun hintaan, mutta mitä tuotteita pukeutumisneuvojamestari itse etsii alennusmyynneistä?

– Kenkäliikkeistä voi tehdä alennusmyyntien aikaan hyviä löytöjä! Seppä vinkkaa.

Jos edellisenä syksynä tai kesänä mieleen on jäänyt jokin tietty vaatekappale, saattaa alennusmyynneissä odottaa mieluisa – ja hurjasti alkuperäistä edullisempi – yllätys.

– Joulun alennusmyynneissä alennetaan usein kuluneen syksyn mallistoja ja edellisen kesän malleja saatetaan myydä erityisen halvalla alelaareissa, Seppä kertoo.

– Ne tuotteet, jotka eivät ole myyneet hyvin kuluvan sesongin aikana tulevat ensimmäisenä alennukseen. Myös aiempia sesonkeja saatetaan myydään silloin pois, Seppä toteaa.

Vaateliikkeiden tavanomaisimpien klassikkomallistojen alentaminen on sitä vastoin harvinaisempaa. Joulujuhlia varten voi siis hyvällä omallatunnolla hankkia pitkäikäisen pikkumustan tai jakkupuvun.

– Suurimmassa osassa liikkeitä perusmallistot säilyvät normaalihintaisina. Esimerkiksi klassista housupukua harvemmin alennetaan. Myös pikkumustat ovat niin perusvarastoa, että niitä ei yleensä löydy juurikaan alennusmyynneistä, Seppä toteaa.

Seppä muistuttaa, että vaikka alennusmyyntien aikaan vaateliikkeestä löytyisi normaalihintainen mieluisa tuote, ei sen ostamista kannata välttämättä arkailla. Jos tuote tulee käyttöön useiden vuosien ajaksi, voi se maksaa hintansa nopeasti takaisin halvemmalla ostetun alennustuotteen rinnalla, jolle käyttöä ei lopulta löydy juuri lainkaan. Älä siis osta alennusta, osta tuotteita, joita oikeasti tarvitset!

MTV Lifestyle seuraa talven alennusmyyntien etenemistä Kikka Sepän johdolla.

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat