Amerikkalainen sotilaskone putosi Naton suurharjoituksessa Norjassa – neljän hengen miehistö kuoli

Amerikkalaiskone putosi Nato-harjoituksissa Norjassa – tällainen kone oli kyseessä 1:07
Tältä Norjassa pudonnut MV-22B Osprey näytti.

Lentokoneen koko neljän hengen miehistö kuoli, kun amerikkalainen sotilaskone putosi maahan Pohjois-Norjassa perjantai-iltana.

Tiedon kuononuhreista vahvistivat tänään Norjan poliisi ja Norjan puolustusvoimat.

Nato-tehtävissä ollut kone syöksyi vuorelle Beiarnin kunnassa perjantai-iltana.

Kaikki onnettomuudessa henkensä menettäneet olivat yhdysvaltalaisia. Norjalaislehti Aftenpostenin mukaan he kuuluivat merijalkaväen yksikköön, jonka tukikohta Yhdysvalloissa sijaitsee Pohjois-Carolinassa.

Lentokone putosi vajaan kahden kilometrin päähän lähimmistä rakennuksista, mutta erittäin vaikea maasto ja ankara sää vaikeuttivat pelastajien pääsyä paikalle.

Harjoitustehtävän aikana turmaan joutunut kuljetuskone on tyyppiä MV-22B Osprey, jota on luonnehdittu lentokoneen ja helikopterin yhdistelmäksi.

Vaikean sään takia kuolonuhrien noutotyö keskeytettiin lauantaina toistaiseksi. Lumivyöryn riski oli suuri, minkä lisäksi turmapaikalla tuuli ja satoi lunta. Yhdysvaltain armeija luovutti vastuun pelastusoperaatiosta Norjan viranomaisille.

Sotaharjoitus ei liity Ukrainan sotaan

Maahan syöksynyt sotilaskone oli osallistumassa Norjassa käynnissä olevaan sotilasliitto Naton Cold Response -talviharjoitukseen. Suurharjoituksessa ovat mukana Nato-maiden lisäksi Suomi ja Ruotsi.

Kone miehistöineen oli perjantaina suorittamassa tehtävää, jossa sen oli määrä laskeutua Bodön alueelle illalla kello 18. Kone ilmoitettiin kadonneeksi noin puoli tuntia tuon jälkeen.

Naton Cold Response -harjoituksessa on mukana yli 30  000 sotilasta 27 maasta. Suomen Puolustusvoimista mukana on noin 680 henkilöä, heistä kaksi kolmasosaa varusmiehiä.

Cold Response -harjoitus päättyy 2. huhtikuuta.

Harjoitus suunniteltiin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, eivätkä operaation sotilastehtävät yllä Norjan ja Venäjän välisen rajan läheisyyteen.

Lue myös:

    Uusimmat