Amanda istui lähes neljä vuotta vankilassa murhasta, jota hän ei tehnyt – saa tuhansien eurojen korvaukset

Brittiläinen Meredith Kercher murhattiin Perugiassa Italiassa vuonna 2007. Kercherin huonetoveria Amanda Knoxia syytettiin murhasta. Nyt Italia on määrätty maksamaan korvauksia Amanda Knoxille.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) määräsi torstaina Italian maksamaan Knoxille 18 400 euroa. Tuomioistuimen mukaan Knoxin oikeuksia rikottiin murhaa seuranneina tunteina. Hänelle ei esimerkiksi tarjottu asianajajaa eikä tulkkia, kun hänet pidätettiin. Knox on myös väittänyt, että poliisit kohtelivat häntä huonosti. Tälle väitteelle ei löytynyt todisteita.

Tapaus on saanut huomiota ympäri maailmaa.

Knox todettiin viimein syyttömäksi 2015, mutta hän on taistellut väärästä ilmiannosta saadun tuomionsa kanssa. Knox syytti murhasta miestä, jolla kuitenkin oli alibi.

Tulkin toiminta oli kyseenalaista

Tuomioistuimen päätöksessä todettiin, että Knoxille viimein määrätty tulkki toimi epäasiallisesti. Tulkki oli kohdellut "parikymppistä, erityisen haavoittuvassa tilassa olevaa Knoxia äidillisesti". Knox oli vasta muuttanut Perugiaan eikä puhunut italiaa sujuvasti.

Italian viranomaisten olisi pitänyt arvioida tulkin käytöstä paremmin, EIT linjasi. Tuomioistuimen mielestä tämä alkuperäinen virhe aiheutti jälkiseuraamuksia ja vaikutti koko oikeudenkäyntiin.

– Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi tänään, että kunniaani loukkaava tuomio ei ollut oikeudenmukainen. Olen kiitollinen, että he tiedostavat väärien tunnustuksien määrän ja tarpeen uudistaa poliisin kuulustelumetodeja, Amanda Knox totesi lausunnossaan.

– Olen ikuisesti kiitollinen kaikille ympäri maailmaa, jotka uskoivat minuun, puolustivat minua ja puhuivat puolestani näiden vuosien aikana.

Syyttäjät eivät luovuttaneet

Knox ja hänen italialainen poikaystävänsä Raffaele Sollecito pidätettiin, kun 21-vuotiaan Kercherin lähes alaston ruumis löydettiin kurkku viillettynä naisten asunnosta.

Mies nimeltä Rudy Guede pidätettiin kaksi viikkoa myöhemmin. Hänellä oli erillinen oikeudenkäynti ja hän istuu parhaillaan 16 vuoden tuomiota murhasta.

Syyttäjät kuitenkin väittivät, että Knox ja Sollecito olivat osallisia ja että Knox oli vastuussa tappavan iskun antamisesta. Vuonna 2009 heidät tuomittiin murhasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Knoxille määrättiin 26 vuoden tuomio ja Sollecitolle 25 vuoden.

Knoxia syytettiin myös väärästä ilmiannosta, koska hän kertoi poliisikuulustelussa baarin omistajan tappaneen Kercherin. Mies todettiin myöhemmin syyttömäksi.

Knox ja Sollecito pääsivät vapaaksi 2011 todisteiden puuttumisen vuoksi, mutta kaksi vuotta myöhemmin heidät tuomittiin uudelleen. 

Viimein vuonna 2015 heidät vapautettiin, mutta Knoxin tuomio väärästä ilmiannosta säilyi.

Vuonna 2016 Knox sai luvan valittaa EIT:lle. Tuomioistuimen päätös helpottaa Knoxia kumoamaan loput jäljellä olevasta tuomiostaan. Italialla on kolme kuukautta aikaa valittaa päätöksestä.

Knox asuu Seattlessa ja kihlautui juuri pitkäaikaisen poikaystävänsä kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat