Älykäs robotti-imuri siivosi eläkeläispariskunnan kodin – tässä tuomio

MTV Uutiset sai kokeiltavaksi korealaisen teknologiayhtiö LG:n Hom-Bot Square robotti-imurin (VR6270LVM).

Kyseessä on älykäs ja täysin itsenäisesti liikkuva pölynimuri, jossa on kaksi sisäänrakennettua kameraa. Kameroiden avulla imuri luo kartan siivottavasta kodista. LG kertoo, että luomansa kartan avulla laite oppii suunnistamaan tiloissa eikä vain pyöri lattialla sattumanvaraisesti.

Jos laitetta nostetaan tai siirretään, se muistaa virtuaalisen karttansa avulla, missä se on viimeksi hääräillyt, ja jatkaa imurointia samasta kohdasta. Akkutehon käydessä vähiin laite hakeutuu automaattisesti latauspisteeseensä. Akkunsa ladattuaan imuri palaa jatkamaan imurointia samasta kohdasta, missä työ keskeytyi.

Lisäksi Hom-Botissa on ultraääni-ilmaisimet, jotka auttavat pölynimuria arvioimaan tarkemmin välimatkan esteisiin. Näin laite välttää törmäämisen seiniin, huonekaluihin ja muihin kodin esineisiin eikä putoa alas rappusia.

Mainospuheiden perusteella Hom-Bot vaikuttaa siis erittäin kykeneväiseltä kodin pikku-siivoajalta. Mutta miten on asian laita käytännössä? Onko uuden sukupolven robotti-imurin kanssa eläminen todellakin vaivatonta ja jättääkö laite oikeasti jälkeensä huolellisesti siivotun kodin?

Tätä selvittääksemme MTV Uutiset luovutti Hom-Botin pariksi viikoksi seitsemänkymppisten eläkeläisten Eilan ja Lassen kotiin.

Parin viikon testijakson jälkeen saimme runsaasti palautetta laitteesta. 

Nopea käyttöönotto ilman suurta manuaalirumbaa

Hom-Botin käyttöönotto oli helppoa ja alkuun pääseminen onnistui vaikeuksitta vain pikaisella ohjekirjan selailulla.

Aluksi imurin hääräily lattialla aiheutti tosin kummastusta:

- Kun imurin menemistä seurasi, niin sen liikkuminen vaikutti melko epäloogiselta aluksi. Ensin imuri jätti siivoamatta joitakin alueita ja siirtyi muualle pitkäksi aikaa, mutta se kyllä palasi luuttuamaan väliin jättämänsä alueet myöhemmin uudelleen, kertoo Lasse.

Hom-Bot sai kehuja siitä, että laite kykenee puhdistamaan nurkat hyvin. Nurkista jää imurin ulottumattomiin korkeimmillaan vain parin sentin kaistale.

Imuri kykeni myös ylittämään noin puolitoista senttiä korkeita esteitä, se pystyi hienosti varomaan rappusia, niin että laitteen putoamista ei tarvitse pelätä. Laite kykeni siivomaan hyvin paksujakin mattoja.

Kaiken lisäksi imuri saa kiitosta siitä, että sen käyntiääni on hyvin hiljainen. Imuri hoksasi myös väistää talossa liikkuvia ihmisiä eikä törmäillyt päin jalkoja päättömästi.

Lisäksi laitteen akku kesti pitkään:

-Yhdellä latauksella imuri pystyi siivoamaan yli sadan neliön tilan ja tämän jälkeen pölysäiliö olikin täynnä. Eli kyllä laite todella tehokkaasti puhdistaa ja pölysäiliön puhdistus on lisäksi helppoa. Imuri osaa myös mennä hyvin takaisin lataustelakkaan. Lataus tosin tuntui kestävän yllättävän pitkään, alle tuntiin ei ainakaan päästä, luettelee Lasse.

Hom-Botin siivoamistehokkuuteen voi vaikuttaa itsekin esimerkiksi nostamalla etukäteen tuoleja pois lattialta. Tällöin imuri kykenee siivoamaan tiloja huolellisemmin.

Imuri ei jäänyt siivoamisen tiimellyksessä jumiin yhtä poikkeusta lukuunottamatta: Nimittäin mattojen reunoilla olevat pitkät ja hennot hapsut jäävät helposti kiinni imurin edessä pyöriviin lakaisuviiksiin. Tällöin jumiin jäänyt imuri huutaa ääneen, että se tarvitsee apua.

Hom-Botissa on kolme erilaista siivousasetusta. Lasse ja Eila kertovat havainneensa ns. siksakkia tekevän siivouskuvion käyttökelpoisimmaksi.

-Ympyräkuviota tekevä asetus vaikutti melko turhalta. Pieniä alueita kerrallaan siivoava asetus puolestaan sopii varmaan johonkin tarkoitukseen, mutta ei sekään arkikäytössä vaikuttanut hyvältä. Siksakkikuvio puolestaan oli toimiva meidän käytössä, Lasse toteaa.

Ei korvaa kokonaan perinteistä pölynimuria

Kokeilujakson jälkeen Lasse ja Eila totesivat, että Hom-Bot osoittautui paremmaksi ja tehokkaammaksi pölynkerääjäksi kuin alkuun osasi kuvitella.

-Vaikka lattiat näyttivät etukäteen puhtailta, niin aina se imuri sai kerättyä jostain säiliönsä täyteen pölyä, toteaa Eila.

Robotti ei kuitenkaan Eilan ja Lassen mielestä kykene täysin korvaamaan perinteistä pölynimuria, vaan se sopii hyvin suurempien siivouksien väliseen kevyeen siivoamiseen.

-Mutta kyllä tämän laitteen avulla voi vähentää perinteistä pölynimurin käyttöä. Itseasiassa parin viikon kokeilun aikana käytimmekin vain lähinnä Hom-Botia, kertoo Eila.

Eilan ja Lassen mielestä imurin 699 euron suositushinta on kuitenkin sen verran korkea, että tällä rahalla he eivät hankkisi laitetta omaan kotiinsa.

-Mutta jätätkö laitteen vielä hetkeksi testiin, koska sen avulla Lasse on kiinnostunut kodin siivoamisesta ihan uudella tavalla, naurahtaa Eila.

Lue myös:

    Uusimmat