Alppiruoat fondue ja raclette maistuvat myös tuntureilla

- Keskieurooopalaiset alppiruoat fondue ja raclette ovat hyvin suosittuja myös Suomessa, kertoo Ski Bistronkeittiömestari Jarmo Martiskainen. A la carte -listalla on mm. lohi- ja pororuokia. - Arvostan suuresti kotimaisia raaka-aineita, sanoo Jarmo Martiskainen. Laskettelun lomassa maistuvat myös mm. erilaiset keitot, pataruoat, laatikot, kiusaukset, lasagnet, pastat ja pizzat. Kuuma kaakao ja munkit tekevät niin ikään kauppansa.

Raclette

on keskieurooppalainen juustoherkku uuniperunan kera. Lisukkeina savuporoa tai kylmäsavulohta, paprikaa, pikkukurkkuja, hillosipuleita, tuoreita herkkusieniä, kalamata-oliiveja, persikkaa sekä valkosipulismetanaa uuniperunan peitteeksi. Tuoretta leipää. Ainekset 4 hengelle: 640 g raclettejuustoa 200 g kylmäsavuporonpaistia tai kylmäsavulohta 4 uuniperunaa 150 g kalamata-oliiveja 150 g tuoreita herkkusieniä 150 g säilykepersikkaa 150 g cocktailkurkkuja 150 g hillosipuleita 25 g hunajaa Valkosipulikastike: 2 dl smetanaa 1/2 rkl valkosipulimurskaa ripaus suolaa ripaus jauhettua mustapippuria Leikkaa kylmäsavuporo/ -lohiviipaleet suikaleiksi. Leikkaa juusto noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Voit käyttää myös valmiita viipaleita. Viipaloi tuoreet herkkusienet, leikkaa persikat paloiksi ja mausta hillosipulit hunajalla. Sekoita murskattu valkosipuli ja mausteet smetanaan. Kypsennä uuniperunat uunissa 175 asteessa noin 50 minuuttia. Sulata juusto ruokailtaessa raclettegrillissä ja nauti lisukkeiden ja tuoreen leivän kanssa.

Bistron perinteinen lihafondue

Suikaloitua härän- ja poronfilettä vahvassa lihaliemessä kypsennettäväksi. Lisukkeina hunajahillosipuleita, persikkaa, pikkukurkkuja, suikaloitua porkkanaa, tuoreita herkkusieniä, sienisalattia, valkosipulismetanaa ja kevyesti pippuroitua chilismetanaa sekä tikkuperunoita. Tuoretta leipää.

Ainekset 4 hengelle: 400 g puhdistettua härän sisäfilettä 200 g puhdistettua poron ulkofilettä 150 g porkkanaa 150 g tuoreita herkkusieniä 150 g säilykepersikkaa 150 g cocktailkurkkuja 150 g hillosipuleita 25 g hunajaa 150 g metsäsienisalaattia Chilikastike: 2 dl smetanaa 1 rkl sweet chiliä 1 rkl chilikastiketta ripaus mustapippuria ripaus suolaa Valkosipulikastike: 2 dl smetanaa 1/2 rkl hunajaa 1/2 rkl valkosipulimurskaa ripaus suolaa ripaus jauhettua mustapippuria Leikkaa fileet 2 cm X 2 cm X 4 cm paloiksi. Suikaloi porkkanat, leikkaa herkkusienet lohkoiksi ja paloittele persikat. Mausta hillosipulit hunajalla. Sekoita mausteet smetanaan. Voit muuttaa kastikkeiden voimakkuutta lisäämällä tai vähentämällä mausteiden määrää. Näillä ohjeilla maku on kohtuullisen mieto. Kypsennysliemi: 1 l vettä 40 g lihaliemijauhetta 1/2 rkl suolaa Liemi saa olla "liian" suolainen, muuten lihoihin ei tule makua. Kuumenna liemi kattilassa hellalla ja siirrä se fonduepannuun. Kypsennä lihaa, porkkanaa sekä herkkusieniä kuumassa liemessä maun mukaan. Nauti rapeiden tikkuperunoiden ja tuoreen leivän kera.

Savuporo-korvasienikeitto

Ainekset 4 hengelle: 150 g ryöpättyjä korvasieniä 100 g sipulia ripaus timjamia ripaus jauhettua mustapippuria suolaa 3 dl vettä 3 dl ruokakermaa maizenaa 80 g kylmäsavuporonpaistia Leikkaa sipuli pieneksi silpuksi, pilko korvasienet pieniksi paloiksi. Kuullota sipulisilppu voissa. Lisää sienet, kylmäsavuporonpaistisuikaleet sekä timjami. Sekoittele vähän aikaa ja lisää vesi sekä kerma. Anna kiehahtaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa maizenaa.

Jäävadelmat ja kuumaa valkosuklaakinuskia

Ainekset 4 hengelle: 300 g pakastevadelmia 2,5 dl kinuskikastiketta 50 g valkosuklaata Laita vadelmat reilunkokoiseen lasiin tai jälkiruokakulhoon. Kaada kinuski kattilaan ja lisää rouhittua valkosuklaata. Kiehauta kastike sekoittaen ja kaada jäisten marjojen päälle. (MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat