Aloittelevan juoksijan tyypilliset virheet – älä pilaa lenkkeilyä heti alkuunsa

Proteesilla puolimaratonille 5:55

Kesäinen ulkoilma saa monet kaivamaan lenkkitossut kaapista tai ostamaan uudet kaupasta ja päättämään, että nyt alkaa uusi, urheilullinen elämä. Miten lenkkeilystä saisi hetken innostuksen sijaan oikeasti tavan? Tutustu Health-lehden vinkkeihin.

Yllä olevalla videolla jalkansa onnettomuudessa menettänyt Veera Priha kertoo, miten hän onnistui nousemaan pyörätuolista puolimaratonille.

Juokseminen on siitä loistava tapa liikkua, että se on tehokasta eikä siihen tarvita kalliita jäsenyksiä tai varusteita. Alkuun riittää yksi hyvä pari lenkkareita ja jonkinlaiset liikkumiseen sopivat, hengittävät urheiluvaatteet.

Lajin helppouden takia moni toisaalta aloittaa sen miettimättä tarkemmin, miten lenkeissä olisi hyvä edetä. Lue alta, mitkä yleiset virheet voivat tappaa huuman alkuunsa.

Liian paljon liian pian

Ehkä pahin virhe on lähteä heti pinkomaan täysillä ennätykset mielessä. Jos juoksemisesta tai ylipäätään mistään liikunnasta on kulunut aikaa, kuntoa pitää rakentaa vähitellen. Kun matkaa, intensiteettiä ja viikoittaisten treenipäivien määrää lisää pikkuhiljaa, vältytyään vammautumisilta ja turhautumiselta.

Juoksija, tiesitkö tätä?

  • Juoksu on hyväksi esimerkiksi sydämelle, verenkierrolle, stressin hallinnalle, aineenvaihdunnalle, rasva-aineenvaihdunnalle, kestävyyskunnolle, mielialalle, lihaksille ja luustolle.
  • Liian raju juoksumäärän tai -tehon lisääminen altistaa nivel- ja selkävaivoille. Ongelmia voi ehkäistä maltillisella harjoittelulla, hyvällä juoksutekniikalla ja venyttelyllä.

Lähde: Ukkinstituutti.fi

Ei yhtään lepopäiviä

Aloittelija saattaa ajatella, että hänen pitää tavoitteensa saavuttaakseen juosta joka päivä tai lähes joka päivä. Juoksu on kuitenkin melko raskasta harjoittelua, joka voi todella tuntua etenkin tottumattomassa kehossa. On tärkeää suoda keholleen palautumisaikaa treenien välissä. Älä siis tingi lepopäivistä.

Vääränlaiset varusteet

Vaikka juoksemisen aloittamiseen ei tarvita kalliita varusteita, niiden on kuitenkin oltava oikeanlaiset. Tärkeintä on, että jalassa on hyvät, juoksua varten suunnitellut lenkkarit. Tutki tarjontaa ennen ostopäätöstä ja pyydä myyjiltä apua.

Naisten on muistettava myös tukevien urheiluliivien osto, sillä ilman niitä varsinkin isorintaisen juoksu voi tuntua erittäin epämiellyttävältä, ellei mahdottomalta.

Yksipuolisuus

Voi olla, että alkuinnostuksessa tekee mieli vain juosta ja juosta. Endorfiinihuumassa ehkä mietit, että tämä on ainoa liikuntamuoto, jota haluat harrastaa!

Juokseminen totta kai tekee paremman juoksijan, mutta viikkoihin olisi hyvä sisällyttää myös jonkinlaista lihaskuntotreeniä. Vahvat lihakset tukevat juoksuasentoa ja tekevät juoksemisesta tehokkaampaa ja turvallisempaa.

Kivun huomioimatta jättäminen

Juokseminen voi tuntua ajoittain raskaalta, ja etenkin alussa on turha odottaa, että tuntisi liitelevänsä eteenpäin kuin kevyt perhonen. Kipu on kuitenkin kokonaan toisen juttu: jos johonkin sattuu, kun juoksee, pitää pysähtyä ja selvittää, mistä on kyse.

Jos kehoaan ei kuuntele, edessä saattaa olla hyvin pian pahempikin rasitusvamma tai muu ongelma, joka estää juoksemisen kokonaan.

Muihin vertailu

Kun juoksemista vasta aloittelee, on vaikea olla vertaamatta itseään muihin lenkkipolulla tai kenties juoksublogeissa ja -foorumeilla vastaan tuleviin. Omat kilometrit ja vauhdit saattavat tuntua riittämättömiltä ja jopa hävettää.

Sen sijaan, että ruoskisit itseäsi, muista, että jokainen juoksija on joskus aloittanut. Käytä muiden menestystä motivaationa. Muista myös, että olet joka tapauksessa jo paljon pidemmällä kuin sohvalla istuessasi.

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat