Aloita stressitön ja rennompi elämä jo tänään, lue vinkit!

Onko elämäsi yhtä selviytymistarinaa päivästä ja vuodesta toiseen? Nyt olisi hyvä hetki pohtia, miten voisit päästä eroon stressikierteestä.

Stressin iskiessä tärkeintä on oppia hallitsemaan sitä oikein. Yhdysvaltalaisen lääketieteen tohtori Ester M. Sternbergin mukaan harva kuitenkaan uskoo pystyvänsä hallitsemaan stressiä. Ammattilaiset, kuten lentäjät tai lääkärit, uskovat stressinsietokykyynsä aina, kun vain puolet normaaleista arjen pyörittäjistä uskovat kykyihinsä.

Tärkeintä on usko itseensä ja kykyihinsä. Ensimmäinen askel stressin hoitoon on aikataulujen ja tehtävälistojen kirjaaminen paperille.

– Kokoa lista arjen askareistasi, aivan pienimmistäkin. Toteuta vaativimmat asiat silloin kun jaksat, tai viimeistään silloin kun on pakko. Nopeat ja helpot asiat hoituvat vähemmälläkin energialla. Kun ruksaat saavutuksiasi ja tehtyjä töitäsi paperilta, huomaat että saat asioita aikaiseksi ja alat uskoa siihen, että asiat ovat hallinnassasi., Stenrberg kertoo Realsimple.com-sivuston haastattelussa.

Anna itsellesi aikalisä

Kaikkea ei tietenkään voi hallita. Lapset ovat mitä parhaimpia muuttamaan aikataulun ylösalaisin, aivan arvaamatta. Sää on toinen asia, joka voi äkkiä pilata päivän suunnitelmat. Siksi aivan lyhyidenkin rauhallisten hetkien salliminen ja niiden suunnittelu, ovat tärkeitä asioita arkipäivän aherruksessa.

– Kroonisella stressillä on fyysinen vaikutus kehoon, mutta jos keskeytät stressaavat hetket rauhallisilla hetkillä, voit vähentää stressin vaikutusta kehoosi, tohtori opastaa.

Rauhoittava tauko voi olla kävely, leipominen, ompelu tai vaikkapa vesiväreillä maalaaminen. Tee mitä tahansa, joka saa stressisi hetkeksi unohtumaan.

Hakeudu muiden seuraan, älä erakoidu

Yhdysvaltalaispsykologien mukaan stressin iskiessä naiset kääntyvät miehiä useammin perheensä ja ystäviensä puoleen. Läheiset sosiaaliset verkostot ovat tärkeä voimavara. Nauti perheen ja ystävien tuomasta ilosta. Kutsu vanhat kaverukset naisten illanviettoon, tai järjestä tuttujen kesken äiti-lapsi-iltapäivä.

Syö maltillisesti ja pidä pyörät pyörimässä

Samat hormonit jotka lisäävät kehon energiaa, ovat niitä jotka ravitsevat myös aivojasi. Älä siis pura stressiä herkutteluun tai roskaruokaan, vaan tankkaa itsesi täyteen terveellistä ruokaa, säännöllisesti.

Pyri myös liikkumaan aina kun mahdollista, ota pienetkin arjen askareet hyötyliikuntana. Oikea ruokavalio ja liikunta eivät ainakaan pahenna stressiäsi.

Ulkoilu ja liikunta rauhoittavat ajatuksiasi ja kehoasi myös niin, että iltaisin on helpompi nukahtaa. Jopa puoli tuntia päivässä voi tuoda helpotusta unettomuuteen, joka on sekä stressin oire, että sen aiheuttaja.

Rentoudu tietoisesti

Rentoutuminen on stressin vastakohta. Rentoutuessasi hengityksesi ja sydämesi syke hidastuvat, ja mielesi kirkastuu.

"Aivojen laittaminen narikkaan" on keino saavuttaa tämä rentoutuminen. Käytä erilaisia tekniikoita kuten joogaa, meditaatiota ja yksinkertaista rentoutumista.

– Ihannetapauksissa aloitat ja lopetat päiväsi 10–20 minuutin säännöllisellä rentouttavalla liikunnalla. Jos huomaat stressin nousevan kesken päivän, vedä syvään henkeä ja laske neljään, hengitä sen jälkeen ulos ja laske neljään.

– Se on vähintä mitä voit tehdä, ja se noudattaa rentoutumisharjoitusten perusteita. Voit hyödyntää neuvoa aina tarvittaessa, neuvovat yhdysvaltalaispsykologit.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja