Allit valtasivat Helsingin edustan – meren herkku houkutellut paikalle tuhansien lintujen parvia

1:48

Suuret alliparvet ovat saapuneet Helsingin edustan merialueille. Talvehtivien allien määrät ovat moninkertaistuneet Suomenlahdella viime vuosina. Syynä ovat jäättömät talvet ja allin ravintonaan käyttämän sinisimpukan runsaus.

Yhdessä alliparvessa saattaa olla yli 10 000 lintua.

– Ne ovat tulleet Venäjän Jäämeren rannikolta. Suomenlahti kuuluu allien päämuuttoreittiin Jäämereltä Itämerelle, kertoo Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

Allit herkuttelevat sinisimpukoilla

Linnut levähtävät Suomenlahdella, mutta viime vuosina jäättöminä talvina tuhannet linnut ovat myös jääneet talvehtimaan Helsingin ja Porkkalan välille.

– Alli on jäänreunan lintu. Helsingin edusta on siinä mielessä hyvä, että laivaliikenne on vilkasta ja laivaväylät pysyvät sulina, huomauttaa Mikkola-Roos.

Helsingin ja Porkkalan edustalle lintuja houkuttelee ravinto.

– Sinisimpukkakannat ovat Helsingin ja Porkkalan edustalla tosi vahvat. Peittävyydet ovat jopa 100 prosenttia, sanoo Mikkola-Roos.

Allikanta romahti puoleen

Allikin kärsii ilmastonmuutoksesta.

– Se pesii pohjoisessa jään reunalla ja talvehtii niin pohjoisessa kuin pystyy. Iso muutos on näkyvissä nimenomaan vesilinnustossa. Tukkasotka, telkkä, haapana ja erityisesti alli ovat alkaneet talvehtia pohjoisempana. Kymmeniä tuhansia lintuja on nykyään Suomen merialueilla jäättömien talvien aikana, selittää Mikkola-Roos.

Allin talvikanta Itämerellä on puolittunut 1990-luvun neljästä miljoonasta nykyiseen kahteen miljoonaan. Pääsyy on lämpenemisen aiheuttama myyrien ja sopulien väheneminen Venäjän tundralla. Sen takia petopaine kohdistui lintuihin ja allin poikastuotto romahti.

Kevätmetsästys haittaa pesintää

Itämerellä alleja uhkaavat öljypäästöt, kalaverkot ja matalikoille rakennettavat tuulivoimalat. Allin metsästyskin on edelleen sallittua.

– Ennenkaikkea Ahvenanmaalla tapahtuva allin kevätmetsästys pitäisi kieltää, koska se vaikuttaa jo haitallisesti lintujen pesintään, vaatii Mikkola-Roos.

Viimeiseen kahteen vuoteen Ahvenanmaan maakuntahallitus ei ole myöntänyt yhtään lupaa allien metsästykseen.

Allin laulua kuvataan lumoavaksi

Suomen oma allikanta on pieni, noin 1500-2000 paria. Pääosa pesii Tunturi-Lapissa. Alli luokitellaan Euroopassa vaarantuneeksi lajiksi. Lintuharrastajat ylistävät allin laulua.

– Sillä on kaunis, sointuva laulu ja se on lumoavaa allissa. Se on sosiaalinen lintu, esiintyy hurjan isoissa parvissa ja sitten sen ääni on tosi lumoava, kuvailee Markku Mikkola-Roos.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja