Allerginen nuha heikentää elämänlaatua – herkkyyksistä kärsiviä ei pidä ylenkatsoa

Allergiaviikko muistuttaa allergioiden hoidosta ja herkkien huomioimisesta. 

"Herkästi nokka tukossa", sanoo Jone Nikula Allergiaviikon julisteessa. Väestöstämme jopa 30 prosenttia sairastaa allergista nuhaa.

Allergia- ja astmaliitto painottaa, että usein vähätelty allerginen nuha ei ole pikkuvaiva, vaan se tekee arjen raskaammaksi. Nuhanenä nukkuu huonosti, samoin hänen läheisensä.

– Allerginen nuha huonontaa unenlaatua, mikä vaikuttaa päivittäiseen jaksamiseen. Nuhan aiheuttama kuorsaus häiritsee myös vieruskaverin unta. Jos lapsi nukkuu huonosti, vanhemmatkin valvovat. Myös liikunta muuttuu raskaaksi, kun hengittäminen vaikeutuu. Lisäksi nuha heikentää haju- ja makuaisteja, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta listaa.

Allerginen nuha on vesimäisempää ja pitkäkestoisempaa kuin flunssanuha. Siihen voi liittyä aivastelua, nenän ja korvien kutinaa sekä silmien punotusta.

Nuhan aiheuttajia on monia, esimerkiksi siitepöly, eläinhilse tai huono sisäilma. Allergianeuvonnasta ja netin keskustelupalstoilla kysytään allergisoimatonta kissaa tai koiraa. Sellaista ei valitettavasti ole olemassa.

Huomioidaan herkät

Yliherkkyys on vuosien saatossa tullut tunnistetummaksi ja hyväksytymmäksi kuin aiemmin. Allergisia ja herkkyyksistä kärsiviä ei pidä ylenkatsoa, vaikka oireet tai niiden aiheuttajat tuntuisivat oudoilta. 

– Tuoksuttomien tuotteiden valinta on helppoa huomaavaisuutta, jolla autat monia astmaatikkoja ja tuoksuyliherkkiä. Jos tarjoat illallista, kysy ruoka-allergioista jo etukäteen, Vuorenmaa ohjeistaa.

Huomaavaisuus on molemminpuolista: Allergia- ja astmaliitto kehottaa allergisia myös kertomaan itse etukäteen oireiden aiheuttajista. Esimerkiksi ruoka-allergiasta on epäkorrektia kertoa vasta siinä vaiheessa, kun istutaan illallispöytään.


Lähde: Allergia- ja Astmaliitto ry

Lue myös:

    Uusimmat