Mainos

Alle 15-vuotiaiden väkivallanteot ovat vähentyneet

Vaikka media onkin täynnä toinen toistaan järkyttävämpiä nuorten ja lasten tekemiä väkivallantekoja, tilastot kuitenkin osoittavat, että törkeät väkivallanteot ovat vähentyneet.

Tilastojen mukaan 1980-luvulla poliisin tietoon tuli alle 15-vuotiaiden tekemiä pahoinpitelyitä koko maassa keskimäärin 351, 1990-luvulla 495 ja 2000-luvulla 853 kappaletta vuodessa, kertoo asiaan perehtynyt tutkija Elina Pekkarinen. Hän kuitenkin huomauttaa, että kasvua selittää lievä pahoinpitelyrikollisuus, joka on lisääntynyt koko väestössä huimasti.

– Julkisessa keskustelussa on unohtunut, että keskeinen selitys lievien pahoinpitelyjen tilastolliseen kasvuun oli vuoden 1995 lainmuutos, joka vaikutti pahoinpitelyrikollisuuden kirjaamiseen ja syyttäjälle ilmoittamiseen, Pekkarinen kirjoittaa Yhteiskuntapolitiikka-julkaisun blogissa.

Lasten väkivallan teot eivät ole raaistuneet, kertovat tilastot. Alle 15-vuotiaiden törkeät pahoinpitelyt ja henkirikokset ovat vähentyneet. 1980-luvulla poliisin tietoon tuli alle 15-vuotiaan tekemää vuosittain noin 34 törkeää pahoinpitelyä, 2000-luvulla 20.

– Alle 15-vuotiaan tekemiä henkirikoksia tuli 1980-luvulla poliisin tietoon keskimäärin 1 vuosittain, 2000-luvulla keskimäärin 0,9.

Elina Pekkarinen valmistelee sosiaalityön alaan kuuluvaa väitöskirjaa dosentti Mirja Satkan tutkimushankkeessa Helsingin yliopiston Yhteiskuntapolitiikan laitoksella.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: yp.stakes.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.