Alle 15-vuotiaat mallitytöt myyvät huippumuotia – alastomuudessa kyse taiteesta?

Dior nappasi syksyn johtotähdekseen 14-vuotiaan israelilaiskaunottaren. Tytön ikä on herättänyt henkiin vanhan muotimaailmaa koskettavan keskustelun: Kuinka nuori on liian nuori?

Sofia Mechetner johti Diorin näytöstä Pariisissa pukeutuneena läpikuultavaan valkoiseen pukuun aiemmin tänä kesänä. Näytöksen jälkeen muotikansa on jälleen keskustellut siitä, kuinka nuori on liian nuori esiintyäkseen lavoilla ja kuvissa paljastavissa asuissa.

Mechetnerin oma kanta on selvä.

– Alastomuus muodissa on taidetta, ei seksiä, malli kommentoi Jerusalem Postille.

Sofia Mechetner2
Mechetner esitteli läpikuultavaa pukua Pariisissa heinäkuussa.

Hänen agenttinsa Roberto Ben-Shoshan on samoilla linjoilla.

– Näytös tehtiin hyvin puhtaalla, muodikkaalla tavalla. En nähnyt siinä mitään seksikästä.

Muotimaailma on aina ihannoinut nuoruutta ja esimerkiksi Ranskan Vogue aiheutti muutama vuosi sitten laajaa kohua käyttämällä 10-vuotiasta mallia, joka poseerasi kuvassa punatut huulet törröllään.

Yhdysvalloissa ongelmaan on puututtu määräämällä malleille alaikäraja. Alle 16-vuotiaat mallit eivät saisi työskennellä, mutta alalla osataan sääntöjen kiertäminen. Cindy Crawfordin 13-vuotias tytär on poseerannut Italian Voguessa ja Johnny Deppin 16-vuotias tytär Lily Rose on Chanelin silmä- ja aurinkolasimalliston uusi kasvo.

Mallimaailma on rankka nuorelle tytölle

Kate Moss aloitti uransa 14-vuotiaana ja muistelee kokemuksiaan jälkeenpäin kauhulla. Hän kertoo Vanity Fairille kärsineensä hermoromahduksesta 17-vuotiaana.

– Kun näen nyt 16-vuotiaan, tuntuisi todella oudolta pyytää häntä riisuutumaan. Mutta minulle sanottiin, että jos vaatteet eivät lähde, minua ei palkata uudestaan. Niinpä lukitsin itseni vessaan, itkin, tulin ulos ja tein, mitä pyydettiin.

Victoria's Secret -malli Karlie Kloss poseerasi Allure-lehdelle alastomana jo 15-vuotiaana. Hän kertoo New York -lehdelle, että oli vaikeaa aloittaa ura niin nuorena.

– Olisinpa ollut vähän vanhempi aloittaessani. Tällä alalla on paljon käsiteltävää, mikä on vaikeaa, kun joutuu siihen pyöritykseen.

Amerikkalainen psykoterapeutti Robi Ludwig sanoo ABC-uutisten artikkelissa, että nuorilla malleilla voi olla vinoutunut kuva siitä, mitä heiltä odotetaan.

– Ongelma on siinä, että nämä nuoret tytöt vietellään, jolloin he alkavat kuvitella olevansa vanhempia kuin ovatkaan. Tällöin he eivät elä sitä elämää, jota heidän pitäisi elää. Tämä voi aiheuttaa ongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat