Alkot pidempään auki, viinaa saisi juoda viiteen saakka – 9 kiinnostavinta kohtaa alkoholilaista

1:59

Uusi alkoholilaki on lähtenyt lausuntokierrokselle. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja alkoholilakiesityksestä.

Lausuntoaikaa on tammikuun puoliväliin saakka. Tämän jälkeen hallituksen esitys alkoholilaista voitaisiin antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2017.

MTV Uutiset kokosi kiinnostavampia kohtia siitä, millaisia muutoksia alkoholilaki toisi tullessaan.

2:44

Kaupasta saisi vahvempaa olutta 

Kaupan vähittäismyynti koskee nykyisin enintään 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Kaupan alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostettaisiin jatkossa 5,5 prosenttiin ja vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistettaisiin. 

Tämä tarkoittaisi sitä, että ruokakaupoissa, elintarvikekioskeissa ja huoltoasemilla myytäisiin uusina alkoholijuomina A-olutta, nykyistä vahvempia siidereitä ja kaikkia väkevistä alkoholijuomista valmistettuja long drink-juomia.

Alkon monopoliasema säilyisi

Alko Oy:n vähittäismyyntimonopoli säilyy. Alko on Suomen valtion omistama osakeyhtiö, jolla on Suomessa tällä hetkellä yksinoikeus myydä yli 4,7-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Poikkeuksena tästä ovat tällä hetkellä tilaviinin ja sahdin myynti valmistuspaikalta.

Uuden lain mukaan jatkossa Alkolla olisi yksinoikeus myydä yli 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. Poikkeuksena tästä olisivat tilaviini, sahti ja uutena poikkeuksena käsityöläisoluet.

Käsityöläisoluita valmistuspaikalta

Tilaviinin ja sahdin valmistajien oikeus myydä valmistamiaan tuotteita valmistuspaikan yhteydessä säilyisi. Tilaviininä pidettäisiin marjoista, hedelmistä ja muista kasvinosista – paitsi viljatuotteista ja rypäleistä - käymisen avulla valmistettuja vahvuudeltaan enintään 13-prosenttisia alkoholijuomia.

Uutena asiana alkoholilaissa määriteltäisiin käsityöläisoluet, joita niiden valmistajat saisivat myydä suoraan valmistuspaikalta. Pienen panimon tuotteena (ns. käsityöläisoluena) pidettäisiin lähtökohtaisesti maltaista käymisen avulla valmistettuja vahvuudeltaan enintään 12-prosenttisia alkoholijuomia.

Ravintoloista voisi ostaa alkoholia mukaan

Anniskelupaikat voisivat myydä alkoholijuomia kaupan tapaan myös asiakkaiden mukaan. Alkoholijuomien myyntiä asiakkaille koskevat normaalit vähittäismyynnin säännöt. Näitä ovat esimerkiksi juoman enimmäisalkoholipitoisuus (5,5 %) ja ajat vähittäismyynnille (klo 9–21).

Ulkomaiset verkkokaupat kiellettäisiin

Nykyiset alkoholijuomien ulkomaiseen verkkokauppaan eli rajat ylittävään etämyyntiin liittyvät säännökset ovat olleet epäselvät.

Uudessa alkoholilaissa tilannetta selkiytettäisiin siten, että rajat ylittävä etämyynti olisi selvästi kielletty. Käytännössä kielto tarkoittaisi sitä, että ulkomailla sijaitseva myyjä ei saisi myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia.  

Alkoholia saisi myymäläautosta

Alkoholilakiin kirjattaisiin jo nykyisin käytössä olevat kaupan myymäläautot. Uutuutena myös Alko saisi myydä alkoholijuomia myymäläautosta. Molemmissa tapauksissa auton reitin pitäisi palvella vakituista tai kausiasutusta ja sen pitäisi olla lupaviranomaisen vahvistama. Alkoholijuomia myyvät myymäläautot eivät toisin sanoen voisi kiertää esimerkiksi festivaaleilla ja yleisötapahtumissa tai toimittaa alkoholijuomia ostajan kotiin.

Ravintolat voisivat olla pidempään auki

Uudistuksessa ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin täysin – samaan tapaan kuin kauppojen aukioloajat vapautettiin vuoden 2016 alusta lukien.

Alkoholilain mukaan alkoholijuomien anniskeluaika päättyy nykyisin klo 01.30. Jatkoaikalupa klo 02.30:een tai 03.30:een voidaan hakea aluehallintovirastolta erityisin perustein enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ravintola on suljettava puolen tunnin kuluttua anniskelun päättymisestä.  

Ravintolassa saisi juoda viiteen asti

Uudistuksen voimaan tultua anniskeluaika päättyisi jatkossakin klo 01.30, mutta anniskelua saisi jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään klo 04.00:ään. Sulkemisvaatimuksesta luovuttaisiin, mutta ostetut alkoholijuomat pitäisi nauttia enintään tunnin kuluessa anniskeluajan päättymisestä. Lupakäsittely siis poistuisi, mutta ravintoloille tulisi vaatimuksia järjestyksen valvonnasta. Lisäksi viranomaisilla olisi oikeus rajoittaa ja kieltää anniskelu häiriöiden ehkäisemiseksi.

Alko olisi pidempään auki

Alkojen aukioloaika on nykyisin maanantaista perjantaihin klo 9–20. Aukioloaika pitenisi tunnilla kello 21:een eli samaan kuin kaupoilla jo on. Alkoille tulisi lisäksi oikeus järjestää esimerkiksi viinihuutokauppoja.  

2:02

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja