Alina Voronkova saa surullisia viestejä venäläistaustaisilta nuorilta, kuinka heidän päälleen syljetään – ex-missi muistuttaa tärkeästä asiasta

Alina Voronkova on kokenut itsekin rasismia elämässään.

Alina Voronkova kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2018. Voronkovan yksi kantavista aiheista oli tuoda ääntä kuuluviin koskien hänellä tärkeitä asioita, kuten lasten ja nuorten mielenterveys, sekä syrjimisen ja rasismin kitkeminen. Venäläistaustainen Voronkova on joutunut kokemaan rasismia lapsuudestaan asti ja puhunut siitä avoimesti sekä sosiaalisessa mediassa että lehtien palstoilla.

Voronkovalle on tullut viime aikoina paljon viestejä, kun Venäjä aloitti viime viikolla laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

– Sitä ei ymmärretä, että se ei ole tavallisten venäläisten aiheuttama sota tai suurin osa ei haluaisi olla siinä mukana. Tämä on Venäjän diktaattorin sota, Voronkova kertoi Fressi-kuntokeskuksen tilaisuudessa, jossa kerättiin varoja Ukrainalle.

Voronkova on huolissaan siitä, kuinka sosiaalinen media lietsoo asiaa.

– Se tekee ihan hirveää ahdistusta nuorille. Minullekin on monet nuoret avautuneet, että heitä pelottaa paljon. Esimerkiksi syljetään päälle, kun puhuu venäjää tai pahimmassa tapauksessa ei uskalleta sanoa omaa nimeä ääneen, jos se on venäläinen. Tämä vaikuttaa hirveästi nuoren ihmisen identiteettiin ja kehittymiseen.

– Minulla ei ole syytä pelkoon, mutta olen varovaisempi. En pelkää itseni puolesta, missä voin esittäytyä tai voinko puhua vanhempieni kanssa venäjää. Surullista kuulla, että monet venäläiset vetäytyvät kuoreen ja pelkäävät.

Voronkova työskentelee tapahtumatoimittajan lisäksi somevaikuttajana, joten hänelle on tärkeää puhua asioista ääneen. Välillä se on kuitenkin vaikeaa, ja hän saakin someen päivittäin uhkailuja ja syyttelyitä, jotka ovat jo nuoruudesta tuttuja.

– Tämä vaikuttajan työ on sellaista, että otan kantaa tai en ota kantaa tai sitten ymmärretään väärin. Saa olla tosi varovainen, jos haluaa olla tässä mukana. Sosiaalinen media on minulle alusta avaa suuni ja puhua asioista. En halua olla vain hiljaa ja hyväksyä, mitä kaikkea näen.

Ikävät kommentit eivät mene enää Voronkovan ihon alle.

– Enemmän tässä on pelko ja mietintä konkreettisesti sodasta kärsivien lisäksi omista venäläisistä sukulaisista, jotka asuvat Pietarissa ja joutuvat kokemaan tämän. Se tulee näkymään heidän elämässään todennäköisesti koko loppuelämän. Minullakin on tuttuja siinä iässä, että heidät voidaan hyvin lähettää sotaan mukaan.

Voronkova on surullinen, kuinka viattomat lapset joutuvat kokemaan rasismia Ukrainan sodan vuoksi.

– Tämä on näytönpaikka monelle koululle ja harrastukselle, että mennään siihen väliin.

Lue myös:

    Uusimmat