Kuninkaallisilla ei ole tapana kommentoida julkisesti politiikkaa – kuningatar Elisabet esitti kuitenkin vuonna 2003 havainnon Vladimir Putiniin liittyen

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Kuningatar Elisabet antoi vuonna 2003 erittäin harvinaisen vihjauksen. 

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina
  • Kiovan lähistöllä on satelliittikuvien mukaan yli 64 kilometriä pitkä venäläinen sotilaskolonna
  • Suomi toimittaa Ukrainalle puolustusmateriaaliapua, joka sisältää myös aseellista apua
  • EU sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta
  • Brittimediat: Venäjän syytetään käyttäneen maanantaina termobaarista pommia 

Brittihovin kuninkaalliset pysyttelevät perinteisesti hyvin hiljaa poliittisista mielipiteistään, mutta helmikuun 24. päivänä Venäjän hyökkäyksen johdosta syttynyt Ukrainan sota on luonut tilanteessa useamman poikkeuksen. Ensin kuninkaallisista velvollisuuksistaan vetäytyneet prinssi Harry ja herttuatar Meghan julkaisivat oman, ukrainalaisia tukevan ja sotaa vastustavan lausuntonsa virallisella Archewell-sivustollaan, jonka jälkeen myös prinssi William ja herttuatar Catherine julkaisivat sosiaalisen median tileillään päivityksen, jossa osoittivat tukensa sekä Ukrainan kansaa että presidentti Volodymyr Zelenskyia kohtaan.

Kuningatar Elisabet pitäytyy perinteisesti poliittisissa asioissa julkisesti hyvin neutraalina, mutta vuosituhannen alussa hän teki harvinaisen poikkeuksen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kohdalla.

Putin vieraili vuonna 2003 Iso-Britanniassa kuningatar Elisabetin ja tämän puolison prinssi Philipin vieraana. Tuolloin oli Putin oli ensimmäistä kertaa Venäjän presidenttinä ja hän oli naimisissa Lyudmila Putinan kanssa, joka niin ikään oli vierailulla mukana. Putin oli ensimmäiseen otteeseen Venäjän presidentti vuosina 1999-2008, ja toistamiseen hän on toiminut presidenttinä vuodesta 2012 lähtien.

Elisabet on tavannut Putinin vuosien saatossa useita kertoja, mutta vuoden 2003 tapaaminen oli kuitenkin hyvin merkittävä. 

Venäjän presidentti tunnetaan muun muassa siitä, että hän pitää sovituista aikatauluista kiinni hyvin verkkaisesti – kenties tarkoituksellisesti – ja vuonna 2003 Putin muun muassa odotutti kuningatar Elisabetia 14 minuutin ajan. 

Myöhemmin saman vierailun aikana kuningatar päätyi rikkomaan kuninkaallista protokollaa sekä kommentoimaan äärimmäisen harvinaisesti. Tuohon aikaan Ison-Britannian sisäministerinä toiminut David Plunkett on kertonut myöhemmin, että Putinin läsnäolo oli herättänyt hänen opaskoirassaan hyvin voimakkaan puolustusreaktion, ja koira oli haukkunut paljon Venäjän presidentille. 

– Pyysin anteeksi kuningattarelta, joka emännöi tilaisuutta. En ajatellut vihjaavani mitään sanoessani, että "teidän majesteettinne, olen pahoillani siitä, että koira haukkuu". 

Vastauksena Elisabet oli esittänyt oman, viiltävän huomionsa. 

– Koirilla on mielenkiintoiset vaistot, eikö vain? kuningatar Elisabet oli Plunkettin mukaan vastannut. 

Elisabetin ja Putinin välien on kerrottu olevan jo ennen Ukrainassa syttynyttä sotaa hyvin jännittyneet. Vuonna 2014 Elisabet ja Putin osallistuivat samaan Normandian maihinnousun muistopäivän juhlaan Ranskassa, jolloin kaksikko istutettiin illallisilla kauas toisistaan. Elisabetin esikoinen prinssi Charles oli muutamaa kuukautta aikaisemmin verrannut Putinin hallintoa Venäjällä natsi-Saksaan. 

Kuningatar on kertoman mukaan kuitenkin hyvin kiinnostunut Putinista ja tämän toimista. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on kertonut, että Elisabet kysyi myös häneltä tämän suhteesta Putiniin vuoden 2021 kesällä. Tuolloin Biden vaimoineen vieraili Cornwallissa G7-huippukokouksessa ja he tapasivat Elisabetin Windsorin linnassa teen merkeissä. 

– Hän halusi tietää kahdesta johtajasta, toisen jonka olen tapaamassa, herra Putinin, ja hän halusi tietää myös Xi Jinpingista (Kiinan presidentti), Biden kommentoi tapaamisen jälkeen. 

Elisabetilta on käytännössä turhaa odottaa Putin-aiheista kommenttia lähiaikoina, mutta brittihovin kerrotaan valmistautuvan tällä hetkellä pahimpaan, eli siihen, jos sota leviäisi Ukrainasta muualle Eurooppaan. Julkisuuteen vuotaneen dokumentin mukaan kuningatar perheineen vietäisiin joko valtavalle jahdille tai salaiseen bunkkeriin turvaan, mikäli tilanne niin vaatisi. 

Lähde: Mirror

Lue myös:

    Uusimmat