Algerian parlamentti nimeämässä väliaikaisen presidentin tiistaina

Algeriassa maan parlamentin on määrä nimetä tiistaina väliaikainen seuraaja väistyvälle presidentille Abdelaziz Bouteflikalle, kertoo valtiollinen uutistoimisto APS. Bouteflika ilmoitti alkuviikosta eroavansa viikkoja kestäneiden mielenosoitusten jälkeen.

Yli 80-vuotias ja jo heikkokuntoinen presidentti oli vallassa 20 vuotta, ja häntä on nähty julkisuudessa vain harvoin viime vuosina. Vaatimukset Bouteflikan erosta kasvoivat, kun hän päätti hakea jo viidennelle kaudelle.

Algerian perustuslain mukaan väliaikaiseksi presidentiksi tulee valita parlamentin ylähuoneen puhemies. Tehtävää hoitaa parhaillaan 77-vuotias Abdelkader Bensalah. Väliaikaisen presidentin on määrä työskennellä 90 päivää, joiden aikana täytyy järjestää vaalit.

Presidentin ero ei riitä mielenosoittajille

Mielenosoituksissa on vaadittu paitsi Bouteflikan eroa myös koko Algerian poliittisen järjestelmän uudistamista. Arvostelua on herättänyt muun muassa vallan keskittyminen harvojen käsiin sekä armeijan vahva asema.

Algerialaiset lähtivät myös perjantaina sankoin joukoin kaduille eri puolilla maata vaatimaan laajoja uudistuksia. Kritiikin kohteena on ollut erityisesti niin sanottu 3B-ryhmä, johon kuuluu parlamentin puhemies Bensalah, perustuslakineuvoston puheenjohtaja Tayeb Belaiz ja pääministeri Noureddine Bedoui. Mielenosoittajien mukaan kolmikko on ollut aina uskollinen Bouteflikalle, ja sen pitäisi ottaa presidentistä mallia ja erota.

Mielenosoittajat vaativat myös siirtymäkauden ajaksi toimielimiä, jotka toteuttaisivat uudistuksia ja takaisivat vapaat vaalit.

 

Lue myös:

    Uusimmat