Mainos

Alexandran kipua ei otettu vakavasti – joutuu kärsimään oireista koko loppuelämänsä

Nuori nainen ehti kärsiä yli kolmen vuoden ajan vaikeista vatsakivuista, ennen kuin lääkärit ottivat oireet vakavasti. 

Ruotsalainen Alexandra Scales oli jo useamman vuoden ajan valittanut lääkärille ja gynekologille kovia vatsakipujaan, mutta lääkärit tyrmäsivät tytön huolen ja epäilivät oireiden johtuvan ainoastaan tavallisista kuukautiskivuista.

Nainen kuitenkin tiesi, ettei lamaannuttava kipu voinut olla normaalia. Pitkän taistelun jälkeen hän pääsi vihdoin tutkimuksiin ja syy erikoisiin vaivoihin selvisi. 

Syy krooniseen kipuun löytyi suolistosta ja kohdusta 

Lääkärit kehottivat aluksi nuorta naista kokeilemaan ehkäisypillereiden vaihtoa, jolla he uskoivat oireiden helpottavan. Kipu kuitenkin paheni entisestään ja nainen tiedosti, ettei suolistossa asti tuntuva kipu voinut olla normaalia. Kipujen lisäksi hänen kuukautisensa pitenivät ja lopulta verenvuotoa kesti jopa kolme viikkoa kuukaudesta.

– Toivon, että he olisivat kuunnelleet minua. He sanoivat vaan, että kuvittelin kivun, Scales kertoo.

Lopulta lääkärit lähettivät naisen tutkimuksiin, sillä he epäilivät kyseessä olevan rajuihin kuukautiskipuihin usein syynä oleva endometrioosi. Tutkimuksessa oireet osoittautuivat kuitenkin kiinnikkeiksi, joita löytyi runsaasti naisen vatsasta, kohdusta ja suolistosta.

Kiinnikkeet syntyvät, kun kudokset liittyvät toisiinsa paikoista, joista ne eivät normaalisti olisi kiinni toisissaan. Kiinnikkeiden venyminen aiheutti kroonisen kivun, josta nainen ehti kärsiä useamman vuoden ajan.

Nainen pettyi terveydenhuoltoon

Scalesta tuntuu helpottavalta, että syy oireisiin vihdoin selvisi. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että mitään parannuskeinoa kiinnikkeiden hoitoon ei ole.

– Lääkärit eivät voi tehdä mitään. Joudun kärsimään kivusta koko elämäni ja ainoa asia mitä voin tehdä, on ottaa särkylääkettä.

Vaikka naisen hedelmällisyys ei ole muuttunut, hän ei voi omien sanojensa mukaan enää koskaan elää normaalia elämää.  

– On helpottavaa tietää, että en ole kuvitellut asiaa, mutta on kamalaa ajatella, että se tulee olemaan mukanani koko loppuelämäni, Scale kertoo.

Nainen kertoo olevansa erityisen pettynyt tapaan, jolla terveydenhuollon ammattilaiset kohtelivat häntä. Hänen mukaansa on järjetöntä, että potilaat joutuvat taistelemaan hoitoon pääsyn puolesta. 

Tiedätkö, mitkä asiat heikentävät hedelmällisyyttä? Katso asiantuntijan vastaus videolta. 

3:35

Lähde: Expressen 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.