Alaikäinenkin voi saada luottohäiriömerkinnän mopovakuutuksista

Maksamaton mopovakuutus kostautuu vuosien päästä, muistuttaa Finanssialan Keskusliitto. Pahimmillaan se etenee ulosottoon ja aiheuttaa alaikäiselle maksuhäiriömerkintöjä. Lisäksi vakuuttamattomalla mopolla tai moottoripyörällä ajeleva on täysin vakuutusturvan ulkopuolella.

Kevättä rinnassa ja kiirettä mopo- ja moottoripyöräkaupoissa. Yhtä tärkeää kuin valita oikea menopeli on muistaa ottaa ja maksaa pakollinen liikennevakuutus.

– Tiet kun sulavat, aletaan mopokauppaa tehdä. Uusi omistaja ei aina muista tai viitsi ottaa pakollista liikennevakuutusta, ja silloin me saamme siitä Trafin ja omien rekisteriemme perusteella tiedon, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) yksikönjohtaja Janne Jumppanen.

Finanssialan Keskusliiton mukaan alaikäisten nimissä olevista mopoista, kevytmoottoripyöristä, moottorikelkoista ja mönkijöistä pakollinen liikennevakuutus on ottamatta noin kahdellasadalla. Suurin osa näistä on mopoja. Mopot ja mönkijät on vakuutettava vaikka niillä ei ajelisikaan yleisillä teillä.

Luottohäiriömerkintä seuraa nuorta

Vanhempien kannattaa valvoa, että nuori maksaa pakollisen liikennevakuutuksen. Nuori ei aina välttämättä kerro vakuutusmaksujen maksamattomuudesta. Rahat ovat saattaneet mennä hummailuun ja karhukirjeet salataan.

Vuonna 2010 Liikennevakuutuskeskus ryhtyi lähettämään vanhemmille kirjeen, jos alaikäisen lapsen maksamaton liikennevakuutus oli menossa perintään. Ulosottoon menevien vakuutusmaksujen määrä on näin tipahtanut merkittävästi. Viime vuonna vanhemmille kirjeitä lähti 138.

Luottohäiriömerkintä hankaloittaa tulevaisuudessa muun muassa puhelinoperaattorin vaihtamista ja lainan hakemista.

Vakuuttamattomalla mopolla ajellaan vailla turvaa

Vakuutus korvaa onnettomuudessa vastapuolelle ja kyydissä olijoille sattuneet vahingot täysimääräisenä, mutta vakuuttamattoman mopon kuski itse on vakuutussuojaa vailla, Finanssialan Keskusliitto huomauttaa.

– Tässä puhutaan merkittävästä vakuutusturvan menetyksestä, sanoo Finanssialan Keskusliiton johtava lakimies Pia Santavirta.

– Mikäli liikenneonnettomuuden seurauksena vammautuu työkyvyttömäksi, korvaa vakuutus hoidon lisäksi oletetun työelämän tulotason täysimääräisenä vammautuneelle.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat